SUA cere Romaniei sa fie corecta in afaceri daca vrea mai multi investitori

Data publicarii: 03-06-2011 | Economie



Prezenta companiilor americane in Romania s-a facut simtita prin investitii in valoare totala de un miliard de dolari, realizate din 1990 pana in prezent. 100 de companii din SUA au investit in Romania in perioada mentionata si asigura, la acest moment, 15.000 de locuri de munca pentru manageri si angajati romani.

Cifrele - puse la dispozitie de Ambasada SUA la Bucuresti - nu sunt impresionante, dar se afla in crestere si ar putea prinde consistenta daca factorii de decizie din tara asigura un mediu favorabil companiilor interesate sa investeasca in Romania. Cel putin acesta este punctul de vedere al ambasadorului american Mark Gitenstein, exprimat cu ocazia lansarii proiectului "Hartii reprezentative americane in Romania".

"Daca va intrebati de ce am spus ce am spus la Bursa de Valori, de ce ma pronunt adeseori cu privire la statul de drept este pentru ca primele intrebari pe care mi le adreseaza un potential investitor american suna asa: 'Voi fi tratat corect in Romania? Exista predictibilitate?' Daca veti face schimbarile de care am vorbit veti atrage investitii straine", a garantat ambasadorul american. Acesta a tinut sa reaminteasca avantajele Romaniei: "Este un mediu extraordinar pentru a face investitii, costul cu forta de munca este scazut, romanii sunt foarte talentati si calificati, iar piata de capital nu este suficient exploatata. Potentialul de extindere si dezvoltare este enorm, dar doar daca se rezolva problemele legate de transparenta. Stiu ca este foarte enervant sa repet aceste lucruri, dar am sa le spun pana plec de la post", a afirmat ambasadorul SUA.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: