Ariton si Konieczny au discutat despre infiintarea a doua complexuri energetice,Oltenia si Hunedoara

Data publicarii: Astazi, 03-06-2011 | Mediu



Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit joi, la sediul ministerului, cu seful pe Romania al Franklin Templeton si manager de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, cu care a discutat despre infiintarea Complexurilor Energetice Oltenia si Hunedoara.

Cele doua complexuri energetice au urma sa includa producatori de energie si carbune, potrivit unui comunicat emis de minister.

"Cu aceasta ocazie, cei doi oficiali au dezbatut aspecte referitoare la implicarea Fondului Proprietatea in activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), la care acesta detine actiuni", se mai arata in comunicat.

De altfel, directorul Directiei de politici energetice din cadrul Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, a declarat la inceputul lunii aprilie ca autoritatile cauta solutii alternative la cele doua mari companii energetice care urmau sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica.

Potrivit acestuia, o solutie viabila ar fi crearea a doua complexuri energetice, in cazul in care cei doi mari giganti energetici nu vor fi infiintati pana la sfarsitul acestui an. Primul complex energetic ar urma sa fie bazat pe lignit, incluzand Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), dar si cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), iar cel de-al doilea ar viza zona de huila si ar putea fi alcatuit din Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si termocentralele Deva si Paroseni.

"Unul din complexuri ar fi pe lignit si celalalt pe huila, ca proiect intermediar pentru crearea celor doua companii. Ele urmeaza sa fie si prezentate Fondului Monetar International (FMI), ca solutie alternativa la cele doupa companii, dar aceasta decizie se va lua in situatia in care cele doua companii nu vor fi infiintate pana la sfarsitul anului. Este nevoie, de asemenea, si de o noua Hotarare de Guvern care sa prevada acest lucru", a declarat Alexandru Sandulescu, la acea data.

In ceea ce priveste societatile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, inca nu s-a decis ce se va intampla cu ele, "ramane sa vedem, solutia unui IPO (Initial Public Offering, n.r.) este echitabila".

"Tot ca restructurare a sectorului, din Termoelectrica urmeaza sa separam partea viabila, pentru ca sunt niste filiale care produc energie eletrica si termica pentru orase. Acestea nu ar trebui sa fie aduse in stare de faliment si inchise. Planurile sunt sa extragem partea viabila si sa ducem societatile la bara ministerului", a spus atunci oficialul MECMA.

Sandulescu a precizat ca se asteapta aprobarea conducerii ministerului pentru acest proces.

Electra SA ar fi urmat sa fie formata din complexurile energetic Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu, SH Targu Jiu, sucursale (fara personalitate juridica) din structura Hidroelectrica, filiala Hidroserv Ramnicu Valcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Hidroenergetica va fi alcatuita din Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E. Paroseni si Termoserv Paroseni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistrita,SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes si SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj), parte din Compania Nationala a Huilei dupa restructurare.

Termenul de punere in functiune al celor doua mari companii a fost initial anuntat pentru 1 iulie 2010. Recent, Tudor Serban, consilier personal al ministrului Economiei, Ion Ariton, declara ca este posibil ca cei doi giganti energetici sa nu mai fie infiintati, avand in vedere ca acest proiect a fost amanat de mai multe ori. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: