Cat riscam o noua criza a sistemului bancar? Asemanari si deosebiri fata de anii '90

Data publicarii: 06-06-2011 | Finante-Banci

A.P. s-a dus zilele trecute la banca cu gandul sa-si retraga economiile, dupa ce a aflat de la prieteni ca patru banci din Romania, printre care si cea la care are depozit, vor sa iasa de pe piata. Impulsul de moment l-a facut pe A.P. sa nu puna in balanta costurile spargerii depozitului inainte de scadenta (pierderea dobanzii cumulate si comisionul de retragere anticipata - care la un depozit de 10.000 de euro reprezinta circa 150 de euro) cu riscurile reale ca banca respectiva sa isi inceteze activitatea.

Reactia lui nu este singulara: zvonurile despre banci, care circula pe e-mail, din vorba in vorba sau care ajung chiar in presa de multe ori se soldeaza cu retrageri de bani de la banci. Cel mai recent, astfel de reactii au fost starnite de stirea potrivit careia patru banci din Romania (Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra) ar fi de vanzare. Stirea a fost preluata de presa tabloida, care titra bombastic ca "Patru banci vor disparea din Romania", scrieJurnalul.ro

Falimentele bancare de la sfarsitul anilor '90: diferente

Poate ca amintirea sirului lung si neasteptat de falimente bancare de la sfarsitul anilor '90 face ca populatia sa fie extrem de sensibila la zvonurile privind problemele din banci. In perioada 1999-2003, nu mai putin de 12 banci din Romania au dat faliment. In perioada 2008-2011, in cei peste doi ani de criza nu s-a inregistrat insa nici un faliment. Cele mai renumite gauri sunt cele primite de Bancorex si Banca Agricola. Ambele erau banci de stat in momentul in care au aparut problemele si tot statul a fost cel care a acoperit gaurile (din banii contribuabililor). In total: 3,1 miliarde de dolari - 2,1 miliarde de la Bancorex si peste un miliard de la Banca Agricola. Activele Bancorex au fost preluate de BCR, iar Banca Agricola a fost privatizata cu Raiffeisen. Restul falimentelor bancare din Romania au vizat banci de dimensiuni mici (Nova, Columna, Albina, Fortuna) sau medii (Banca Romana de Scont, BID, Bankcoop). In cele mai multe cazuri,  acestea aveau actionariat dubios (persoane fizice din Romania sau cetateni straini) care au beneficiat de credite date tot de banca lor, care n-au mai fost rambursate.

Integral in Jurnalul National


Ultimele stiri pe BankNews.ro: