Declaratie comuna privind extinderea parteneriatului strategic, semnata de Traian Basescu si David Cameron

Data publicarii: 07-06-2011 | Politica

Presedintele Traian Basescu si premierul britanic David Cameron, au semnat luni la Londra o Declaratie comuna privind extinderea parteneriatului strategic intre Romania si Marea Britanie.

Cele doua tari au convenit asupra unui program comun de lucru pentru promovarea cresterii economice in Uniunea Europeana (UE), extinderea UE inspre Balcanii de Vest, Turcia si Republica Moldova, incurajarea reformelor democratice in vecinatatea UE. 

"Romania si Marea Britanie impartasesc o viziune comuna pentru Europa, pentru o UE mai extinsa, mai competitiva pe piata economica mondiala, mai deschisa fata de comert si inovatie, care sa vina in sprijinul noilor afaceri si al cresterii economice, bazata pe circulatia libera a marfurilor si serviciilor persoanelor si capitalului ", se arata in declaratia semnata de cei doi oficiali. 

Punctual, cele doua tari se angajeaza, prin documentul semnat luni, sa incurajeze procesul de finalizare a pietei unice pentru servicii, economia digitala, sa promoveze comertul liber corect si deschis intre UE si principalii parteneri comerciali, cu accent pe incheierea Acordului de la Doha in acest an si de cooperare pentru finalizarea altor Acorduri de Liber Schimb. 

De asemenea, Romania si Marea Britanie vor sa reduca presiunea creata de reglementarile europene asupra sectorului de afaceri, sa se asigure ca fondurile europene sunt cheltuite intr-o maniera simplificata si mai transparenta. 

Cele doua tari au convenit sa lucreze impreuna pentru reducerea barierelor din sectorul privat, promovarea cresterii comertului bilateral si o incurajare a mediului de afaceri, in special in domenii ca infrastructura, energie, turism si noi tehnologii. 

"Marea Britanie saluta progresele inregistrate de Romania in reforma sistemului judiciar si combaterea coruptie, in cadrul MCV. Am convenit sa intarim cooperarea in acest domeniu", se mai arata in Declaratia semnata la Londra. 

Sursa: AGERPRES