Laszlo Borbely: Nu renunt la taxa auto doar pentru ca se inmatriculeaza masini in Bulgaria

Data publicarii: 07-06-2011 | Auto

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, ca nu va renunta la taxa auto numai pentru faptul ca romanii continua sa inmatriculeze masini in Bulgaria.

'Noi nu putem obliga pe nimeni sa nu inmatriculeze nu numai in Bulgaria, ci in orice alta tara. Evident ca se calculeaza si unele dezavantaje, dar nu pot sa renunt la o taxa numai pentru ca nu stiu cate masini se inmatriculeaza in Bulgaria. Eu sunt convins ca este un program bun si sunt convins ca inteleg si cetatenii ca cel care cumpara o masina trebuie sa plateasca o taxa de prima inmatriculare, asa cum se intampla si in alte tari', a afirmat Borbely. 

Acesta a adaugat ca ar putea fi luata in discutie, la un moment dat, ideea de a exista o singura taxa pentru toate masinile, insa la, ora actuala, Romania nu este pregatita sa faca acest pas. 

'Eu nu abdic de la un principiu care trebuie sa fie respectat, adica 'Poluatorul plateste'. Va repet ca Legea din 2010, pe care o aplicam acum, inseamna ca orice fel de masina care se inmatriculeaza in Romania indiferent ca este adusa din strainatate sau de aici, trebuie sa plateasca o taxa de prima inmatriculare (...) Ceea ce s-a pus in discutie a fost legea veche care a functionat circa jumatate de an, unde a fost o discriminare indirecta, deoarece plateau taxa de prima inmatriculare numai cel care aducea masina din strainatate, nu cei care cumparau din Romania. Aceasta discriminare trebuie eliminata, conform deciziei Curtii. Dupa parerea mea, in momentul de fata poate vom analiza sa introducem la o anumita data o taxa pentru toate masinile, dar acum Romania nu-si poate permite acest lucru. Deocamdata, cei care cumpara masini din strainatate trebuie sa-si asume aceasta taxare suplimentara (...)', a explicat ministrul Mediului. 

Surse oficiale au declarat, luni, pentru AGERPRES, ca taxa de prima inmatriculare ar putea fi diminuata cu maxim 20% din valoarea actuala, mai putin pentru masinile cu motorizarile Euro 5. 

Sursa: AGERPRES