Firmele din Bucuresti si-au retras depozite in valoare de 4,6 miliarde de lei

Data publicarii: 07-06-2011 | Finante-Banci

In primele patru luni, la nivel national soldul economiilor corporate a scazut cu 4 mld. lei

De la inceputul acestui an, soldul depozitelor in lei si valuta cons-ti-tuite de firme a scazut cu peste 4 miliarde de lei, pe fondul reducerii economiilor in valuta. Situatia este determinata de nevoia de finantare a afacerilor in conditiile in care accesul la credite bancare este inca blocat. Cele mai importante retrageri din conturile de depozit au fost realizate chiar in Capitala, de 4,6 miliarde de lei. 

Datele publicate de Banca Nationala la nivel teritorial arata ca, de la sfarsitul anului trecut, companiile romanesti si-au retras din depozitele in moneda nationala 2,7 miliarde de lei, iar din cele in valuta 3 miliarde de lei. 

In primele patru luni din 2011, soldul economiilor sectorului corporate s-a diminuat cu 1,7 miliarde de lei (8,6%). Daca la finalul anului trecut economiile in lei ale firmelor insumau 19,8 miliarde de lei, la sfarsitul lunii aprilie acestea coborasera la 18,15 miliarde de lei. Cu toate acestea, datele la nivel teritorial publicate de Banca Nationala releva ca agentii economici din Bucuresti au retras, in primele patru luni, din conturile de depozit la termen nu mai putin de 2,1 miliarde de lei, reprezentand o scadere de 18,7%.