UE aloca 180 de milioane de euro compensatiilor pentru producatorii de castraveti, rosii si salata

Data publicarii: 08-06-2011 | International

Bugetul alocat de UE compensatiilor pentru producatorii de castraveti, rosii si salata in urma crizei din sectorul legumicol este estimat la 180 de milioane de euro, a declarat marti comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

"Compensatiile se vor adresa atat producatorilor organizati - din pacate, in Romania exista o singura organizatie in zona Bucuresti-Ilfov - cat si celor care pana acum nu s-au organizat. Pentru a putea beneficia de sprijin insa, si unii si altii, ca si Ministerul Agriculturii, trebuie sa ia cateva masuri de urgenta. Organizatia de producatori existenta trebuie sa introduca si ministerul sa notifice la Comisia Europeana imediat mecanismul numit al 'retragerii de pe piata', baza legala a despagubirilor", a spus Ciolos.

Producatorii neorganizati trebuie sa semneze contracte de retragere de pe piata cu organizatia de producatori existenta, a precizat comisarul european.

In functie de tipul retragerii si de produs, compensatia va varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european pe kilogram, la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010, pentru producatorii organizati. Pentru producatorii care nu s-au organizat, baza legala permite doar accesarea fondului european de urgenta si compensatia va fi ceva mai mica, a mai spus Dacian Ciolos.

"Compensatia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai - 30 iunie, cand estimam ca criza de incredere fitosanitara se va fi terminat, in zilele acestea izolandu-se cauzele ei ultime si mecanismele de propagare", a adaugat comisarul european pentru agricultura.

El a mentionat ca o solutie buna este retragerea in vederea distribuirii gratuite, in scopuri caritabile, deoarece pentru acest tip de retragere compensatia europeana este dubla.

"Este bine ca producatorii sa ii consulte pe colegii lor din strainatate care au mai multa experienta cu retragerea de pe piata si pe viitor sa nu mai ignore mecanismele de gestionare a riscurilor atunci cand isi gandesc programele de actiuni finantate de UE. Lumea, si deci pietele, nu sunt niciodata perfect sigure", a conchis Ciolos. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: