Coruptia produce economiei UE un prejudiciu anual de 120 de miliarde de euro

Data publicarii: 08-06-2011 | Actualitate

Coruptia produce economiei UE un prejudiciu anual de 120 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 1% din PIB-ul UE, o suma comparabila cu bugetul anual al Uniunii Europene, arata un comunicat al Comisiei Europene, care a propus un mecanism de monitorizare valabil pentru toate statele UE.

Acest nou mecanism, intitulat "Raportul anticoruptie al UE", isi propune sa monitorizeze Si sa evalueze eforturile statelor membre de combatere a coruptiei Si, de asemenea, sa incurajeze un angajament politic mai sustinut al statelor membre.

Raportul anticoruptie al UE va identifica tendintele Si punctele slabe care necesita o solutie Si, in acelaSi timp, va stimula schimbul de experienta inter pares Si schimbul de cele mai bune practici.

Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, incepand din 2013, Si se va intemeia pe informatiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (Consiliul Europei, OCDE Si Organizatia Natiunilor Unite), de la experti independenti, parti interesate Si societatea civila.

In paralel, UE ar trebui sa negocieze participarea sa in cadrul Grupului de State impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO), pentru crearea de sinergii intre cele doua mecanisme.

Comisia va continua initiativa prin propunerea, spre sfarSitul anului, a unor norme modernizate ale UE privind confiscarea activelor obtinute din criminalitate, a unei strategii de ameliorare a investigatiilor in domeniul infractionalitatii financiare in statele membre in anul 2012, precum Si a unui plan de actiune pentru ameliorarea datelor statistice privind criminalitatea.

Comisia, impreuna cu agentiile UE, cum ar fi Europol, Eurojust, CEPOL Si OLAF, va intensifica actiunile de cooperare judiciara Si politieneasca Si va imbunatati formarea functionarilor care au raspunderea aplicarii legii.

Comisia va actiona pentru modernizarea normelor UE privind achizitiile publice, a standardelor contabile Si a normelor de audit pentru intreprinderile din UE.

De asemenea, in 2011, Comisia va adopta o strategie pentru combaterea fraudei care afecteaza interesele financiare ale UE. In paralel, Comisia va pune un accent mai puternic pe aspectele luptei anticoruptie in cadrul procesului de extindere a UE Si, impreuna cu Inaltul Reprezentant, in cadrul politicii noastre de vecinatate. In politicile noastre de cooperare Si dezvoltare se va recurge mai mult la conditionalitate.

Acest mecanism va ajuta statele membre sa imbunatateasca procesul de punere in aplicare a legislatiei, sa implementeze pe deplin angajamentele internationale pe care Si le-au asumat Si sa consolideze coerenta politicilor Si actiunilor pe care le intreprind pentru combaterea coruptiei, arata CE.

Patru din cinci cetateni ai Uniunii Europene considera coruptia drept o problema majora in statul membru din care fac parte. Indiferent de natura Si de amploarea coruptiei, aceasta afecteaza toate statele membre, precum Si Uniunea Europeana in ansamblu, prin scaderea investitiilor, prin impactul negativ asupra functionarii echitabile a pietei interne Si prin reducerea finantelor publice.

Coruptia poate imbraca diferite forme, de exemplu coruptia in mediul politic, acte de coruptie comise de grupari ale criminalitatii organizate sau impreuna cu astfel de grupari, acte de coruptie intre persoane private sau acte de coruptie cunoscute sub denumirea de "mica coruptie", iar aceste abuzuri de putere prin care se urmareSte obtinerea unor foloase in beneficiul propriu sunt inacceptabile Si pot avea efecte grave, considera CE.

In consecinta, spune comunicatul Comisiei Europene, este evident ca acest tip de criminalitate trebuie combatut printr-un angajament politic ferm.

Pentru abordarea cu mai multa eficienta a problemelor coruptiei, statele membre ar trebui sa imbunatateasca modul de implementare a instrumentelor juridice de combatere a coruptiei existente la nivel european Si international. De asemenea, in toate politicile sale relevante, atat interne, cat Si externe, UE ar trebui sa puna un accent mai mare pe aspectele coruptiei.

Setul de masuri adoptat face parte dintr-un program mai amplu de protejare a economiei licite europene, in conformitate cu "Strategia de securitate interna a UE in actiune", prezentata de Comisie in noiembrie 2010.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: