6 lucruri din Codul Muncii pe care NU le stii despre concediul de odihna

Data publicarii: 08-06-2011 | HR/Cariere

Noua forma a Codului Muncii a adus putine modificari cu privire la concediul de odihna, insa nici vechile reglementari nu sunt foarte bine cunoscute de angajati.

Anumite dispozitii speciale cu privire la concedii, chiar mai avantajoase pentru salariati pot sa fie stabilite in contractele colective de munca sau in regulamentele interne ale companiilor, atrage atentia Amalia Pop, avocat colaborator la firma de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Este recomandat, asadar, sa te interesezi inainte sa pleci in concediu si ce contin aceste documente, nu intotdeauna angajatorul iti va spune care sunt aspectele care te avantajeaza.

1. Trebuie sa-ti iei minim 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. "Potrivit noilor modificari ale Codului Muncii, fiecare salariat trebuie sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, durata ce a fost redusa fata de 15 zile lucratoare, cat era anterior modificarilor", spune avocatul de la Schoenherr si Asociatii.

2. Concediul de odihna trebuie programat cu cel putin 60 de zile inainte de efectuare. In principiu, programarea concediilor se face de catre angajator pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. Perioadele de executare a concediului de odihna in cursul unui an calendaristic nu pot depasi o durata de 3 luni in cazul in care programarea se face individual, iar in cazul programarilor colective, perioda va fi de minim 3 luni.

"In interiorul perioadelor de concediu astfel stabilite, salariatul trebuie sa solicite efectuarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anterior efectuarii acestuia, termen care este asadar minim", precizeaza Amalia Pop.

3. Nu poti obtine bani in schimbul zilelor de concediu neefectuate. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, altfel legea nu-ti permite sa primesti bani in locul zilelor neluate de concediu. "Chiar si in cazul in care salariatul ar fi de acord sa renunte la dreptul sau la concediu de odihna, in schimbul platii unei indemnizatii, aceasta renuntare este nula absolut", arata avocatul.

4. Daca nu ai reusit sa-ti iei tot concediul anul trecut, doar anul acesta mai poti recupera zilele pierdute. Potrivit legii, efectuarea concediului de odihna trebuie sa aiba loc in fiecare an calendaristic. Sunt prevazute, totusi, si situatii de exceptie. "In acele cazuri in care zilele de concediu de odihna nu au fost efectuate integral in cursul unui an calendaristic, angajatorul este obligat sa acorde zilele de concediu neefectuate pana la sfarsitul anului urmator", explica avocatul Amalia Pop.

5. Angajatorul trebuie sa-ti plateasca indemnizatia de concediu cu minim 5 zile inainte de perioada de concediu. Potrivit legislatiei muncii, indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. Valoarea acestei indemnizatii de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva.

6. Angajatorul te poate chema la serviciu, in caz de urgenta. Potrivit legii, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta acestuia la locul de munca. Angajatorul va suporta in acest caz cheltuielile salariatului si ale familiei sale, cheltuieli necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta. Sintagma "interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca" lasa totusi mult loc de interpretare.

Sursa: Realitatea.net

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: