Compensarea pagubelor inregistrate de legumicultorii europeni va demara in zilele urmatoare

Data publicarii: 08-06-2011 | Afaceri

Compensarea pagubelor inregistrate de legumicultorii europeni va incepe in zilele urmatoare, in functie de cantitatile de legume blocate in tarile afectate de isteria creata de bacteria E.coli, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"In cadrul Consiliului de Ministri de la Luxemburg s-a stabilit acordarea unor compensatii de 150 de milioane de euro pentru tarile in care fermierii au inregistrat pierderi, atat pentru fermierii organizati in asociatii cat si pentru ceilalti. Toate statele au fost de acord ca suma este mult prea mica, dar in doua-trei zile se va face reevaluare a sumei si se va comunica statelor membre", a spus Tabara. 

Acesta a precizat ca, deocamdata, nu poate preciza ce sume vor fi alocate Romaniei, deoarece acest lucru depinde de dosarele depuse la CE cu pierderile inregistrate de producatori. 

"Statele membre depun dosarele si raporteaza cantitatile de legume care sunt afectate si le transmit Comisiei Europene. In functie de aceste cantitati se va face si compensarea. Se face referire la un pret de referinta din perioada mai 2007-iunie 2010, cand s-au inregistrat preturile cele mai bune, iar compensarea se va raporta la aceste preturi. Mi-e greu sa spun sigur cat vor lua producatorii romani, dar cred ca trebuie sa depunem rapid aceste situatii pentru ca numai in functie de acestea vom primi banii. Trebuie sa fim operativi, sa respectam toate regulile, astfel incat sa putem lua cat mai rapid ceea ce ni se cuvine. Din discutiile purtate de ministrii Agriculturii din tarile membre, CE va face evaluarile si eventual va creste resursele. In cel mult trei zile vom primi metodologia si toti indicatorii de la Bruxelles pentru acest demers", a adaugat seful de la Agricultura. 

Potrivit sursei citate, in cursul saptamanii viitoare va avea loc si o runda de discutii pe acordul UE-Rusia pe problema embargoului impus de Rusia pe legumele provenite din toata tarile UE. 

"Aceste embargo impus de Rusia tarilor din UE a facut ravagii in majoritatea statelor europene care exportau legume in aceasta tara si se negociaza ridicarea lui. Este o criza de piata foarte mare, care din pacate se incearca sa se intinda si la rosii, dovlecei, ardei grasi. Este cea mai mare greseala sa nu transmiti incredere consumatorului sa cumpere produse care nu prezinta niciun risc pentru ca dupa aceasta perioada de cadere a preturilor urmeaza o criza a produselor legumicole pentru toata Europa", a adaugat Tabara. 

Ministrul a mai spus ca in cadrul reuniunii de la Luxemburg s-a insistat foarte mult pe stabilirea cu exactitate a cauzelor care au dus la aparitia acestei boli, dar si despre informatiile care au iesit in presa germana si care au denaturat declaratiile ministrului Agriculturii german. 

"Situatia inregistrata in Germania a dus la aceasta cadere a preturilor legumelor, dar si a pietei. Germania nu a venit inca cu explicatii, dar nu a fost asa cum s-a spus in presa ca vor fi discutii dure intre Spania si Germania. Nu s-a pus problema sa plateasca doar Germania aceste compensatii, s-a mers pe principiul ca doar comunitatea plateste. Sunt situatii care pot aparea in orice tara, dar eu am mari indoieli ca aceasta bacterie provine din zona agricola, respectiv legumicola. Cred ca s-a demonstrat ca sistemul de alerta pe sanatate si operativitatea de determinare a unor centre de epidemie nu au functionat cum trebuie la nivelul UE si s-a gasit solutia aceasta de a se arunca pe agricultura. Acum ei spun ca pot sa determine in 24 ore prezenta bacteriei, fata de sase zile inainte, dar inca este un procedeu pe care il pun la punct. Ce se stie clar este doar ca focarul bolii este in Germania si toti cei care s-au imbolnavit au trecut prin Germania", a subliniat Valeriu Tabara. 

Ministrul s-a aratat dezamagit de lipsa de reactie a autoritatilor in privinta stabilirii unitatilor sociale care ar putea primi gratuit castravetii refuzati in contractele cu Germania si Cehia. 

"Nu s-a reactionat rapid, nu exista se pare o cerere foarte mare si nici directiile agricole nu au trimis datele foarte repede. Cred, insa, ca nici fermierii nu au apelat la aceste directii agricole", a mai spus ministrul Agriculturii. 

Bacteria entero-hemoragica E.coli (ECEH) a cauzat moartea a 24 de persoane, dintre care 23 in Germania. 

Pe langa decesele inregistrate in Germania, bacteria a facut o victima si in Suedia, unde o femeie a inceput sa manifeste sindromul hemolitic uremic dupa ce s-a intors dintr-un sejur in Germania. Originea epidemiei care pana acum a afectat 13 state europene ramane inca necunoscuta. 

Autoritatile sanitare germane au suspectat initial castravetii spanioli ca posibila sursa de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atentia autoritatilor germane s-a indreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, insa primele teste efectuate pe semintele germinate prelevate au fost negative.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: