Faer (Transfond): Criza a redus ritmul de crestere a platilor de mica valoare de la 5% la 2%

Data publicarii: 09-06-2011 | Finante-Banci

Criza a redus ritmul de crestere a platilor de mica valoare la un nivel nesemnificativ, de 1-2%, de la 4-5%, cu toate ca si acesta era mic, a declarat seful departamentului de strategie si marketing din cadrul Transfond, Razvan Faer.

"Numarul de tranzactii creste, dar ritmul de progresie este unul lent. In timpul crizei, de exemplu, am vazut in platile de mica valoare o crestere aproape nesemnificativa, de unul sau doua procente. Inainte era undeva la 4-5% pe an, dar si acela era mic. Poate ca ar trebui discutat pragul, daca trebuie ajustat, acesta fiind de 50.000 lei si separa platile de mica valoare de cele de mare valoare, dar este o chestiune tehnica, problema ramane aceeasi, platile per total nu cresc foarte mult si platile sunt un bun indicator pentru o anumita stare a economiei", a spus Faer.

El a declarat ca potentialul este urias, dar cat de repede vom ajunge la un ritm ridicat depinde de dezvoltarea generala. Comparativ cu numarul de tranzactii din tarile vecine, cel din Romania este destul de scazut.

"In Slovenia se fac circa doua milioane de plati pe zi. In Romania, sistemul central de plati inregistreaza 300.000 de plati pe zi, probabil ca adunat cu platile intratrezorerie si intrabancare ajungem la 600.000 de plati pe zi. Pentru a merge la varf, o economie ca a Germaniei face cam 25-30 de milioane de plati pe zi. Noi nu cred ca adunam intr-un an nici 100 de milioane de tranzactii, iar in Polonia se ajunge la un miliard", a spus Razvan Faer.

Iar nivelul scazut este dat de starea economiei si de faptul ca unele tranzactii se fac direct intre parti, nefiind inregistrate.

"Avem un nivel destul de scazut de tranzactii in economia inregistrata. Fie pentru ca se fac tranzactii cash, ca sunt inregistrate sau nu, mai putin pot eu sa ma pronunt, fie in partea de economie rurala mai avem tranzactii 'in kind', ca sa nu spunem troc de-a dreptul. Acolo se vinde o oaie, o bucata de branza si se face o soba si aceasta este dramatic pentru Romania secolului 21 si explica una dintre diferentele masive intre noi si ceilalti", a precizat Razvan Faer.

El a declarat ca nivelul redus al tranzactiilor nu poate fi pus numai in seama platilor informale.

"Cu siguranta e una dintre explicatii, dar este irelevanta, pentru ca exista afirmatii ca economiile informale ating 30-40% din PIB, inclusiv in economiile din zonele dezvoltate ale Europei si acolo economia informala se manifesta altfel, dar tranzactii bancare exista. Economia informala face si tranzactii bancare, iar aceasta pentru ca unele business-uri nu se pot desfasura decat tot in viteza", a mai spus Faer. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: