Tuchila (ARB): Ponderea cardurilor convertite la EMV ajunsese in T4 din 2010 la 57,96%

Data publicarii: 09-06-2011 | Finante-Banci

Ponderea cardurilor din Romania convertite la tehnologia EMV (cu cip) ajunsese in T4 din 2010 la 57,96%, in vreme ce la nivel european era de 81%, a declarat joi Rodica Tuchila, director in cadrul Aosciatiei Romane a Bancilor (ARB).

De asemenea, dispozitivele POS din Romania convertite la tehnologia EMV ajunsesera la finele anului trecut la 88,77 %, fata de 89% la nivel european. In schimb, dispozitivele ATM din Romania convertite la EMV aveau o pondere de 98,31%, comparativ cu 96% la nivel european.

Directorul ARB a declarat ca bancile se afla in proces de trecere la cardurile cu cip.

"Toate bancile au aplicat procesul acesta de migrare la EMV. Problema este ca, fata de zona euro, unde sunt termene foarte clare, in Romania  - nefiind in zona euro - nu exista presiune. Se produce schimbarea acestor carduri atunci cand ele expira", a spus Rodica Tuchila.

Totodata, ea a mentionat ca acum frauda migreaza din zonele unde exista carduri cu cip in zonele unde exista carduri cu banda magnetica, iar pe masura ce va fi implementat standardul EMV si va fi asigurata o securitate mai buna operatiunilor cu carduri se va micsora fenomenul de frauda.

In ceea ce priveste aderarea la SEPA a institutiilor financiare din Romania, Rodica Tuchila a declarat ca 20 institutii de credit si cinci sucursale ale bancilor straine au aderat la SEPA Credit Transfer, iar doua institutii de credit au aderat la SEPA Direct Debit.

SEPA (Single Euro Payments Area - n.r.) va permite clientilor efectuarea de plati in euro fara numerar catre orice beneficiar situat oriunde in zona euro, prin utilizarea unui singur cont bancar si a unui singur set de instrumente de plata. Astfel, toate platile de mica valoare in euro vor deveni "locale" si nu va mai exista nici o deosebire intre platile nationale si cele transfrontaliere din cadrul zonei euro. 

Rodica Tuchila a declarat ca ponderea bancilor care au aderat la SEPA nu este mic pentru ca aceste 20 de banci si cele cinci sucursale reprezinta 90% din volumul de plati in euro din Romania.

"Cauza este ca nu exista o reglementare in sensul acesta si ca in momentul de fata, pana va iesi reglementarea Comisiei Europene, este un proiect care se deruleaza prin autoreglementare si fiecare banca adera in ritmul propriu. Nu exista obligativitate de a adera la scheme. Insa majortatea bancilor care ofera plati in euro au aderat", a mai spus Rodica Tuchila. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: