Asigurarile private de sanatate ar ajunge la 5 mld. euro daca sistemul medical se reformeaza radical

Data publicarii: 10-06-2011 | Finante-Banci

Directorul general adjunct al Eureko Asigurari, Carmen Radu, a declarat joi ca piata asigurarilor private de sanatate ar putea ajunge la 4-5 miliarde de euro, daca in sistemul de sanatate din Romania se va face o reforma radicala, dupa modelul olandez.

"Putem sa facem un calcul total, cam cat ar putea fi aceasta piata daca ea s-ar duce catre modelul olandez, unde propriu-zis asiguratorii privati administreaza absolut tot: pachetul obligatoriu, pachetul complementar si cel suplimentar. Putem sa adaugam cam cat este bugetul in acest moment, adaugam piata de asigurari de sanatate si serviciile medicale private accesate de cetatenii romani si probabil ca vom ajunge undeva la 4-5 miliarde de euro. Acesta este potentialul unei piete administrate privat de sanatate daca s-ar merge pe un model radical", a mentionat Carmen Radu.

In orice alta faza intermediara se impart banii intre stat si asiguratorii privati, respectiv "providerii" medicali privati, a mai spus Radu.

Aceasta sustine ca este imperios necesar sa se stabileasca o strategie clara pe termen mediu si lung privind urmatorii pasi necesari dezvoltarii si implementarii unei reforme complete in domeniul sanatatii, care sa includa si atragerea de fonduri suplimentare de la asiguratorii privati.

"Fiecare dintre noi ar fi mult mai multumit sa stie exact care sunt serviciile medicale pe care le poate accesa prin pachetul de baza, care este nivelul de calitate a acestora si respectiv pretul pe care ar trebui sa-l platim pentru acestea si sa se elimine platile informale, despre care toata lumea vorbeste, dar nu exista metode de anihilare a acestora la momentul actual", a mai spus reprezentantul Eureko Asigurari. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: