Romgaz va demara negocieri pentru prelungirea contractelor cu intermediarii ce vand gaze in Romania

Data publicarii: 10-06-2011 | Afaceri

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, va incepe in aceasta luna negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, Imex Oil si Wintershall, contracte ce expira in anul 2012.

"Prin intermediul Imex Oil importam 120 de milioane de metri cubi pe an, iar prin Wintershall, circa 220 de milioane de metri cubi", a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, intr-o conferinta de presa la Medias.

Comparativ, Romania a consumat anul trecut aproape 14 miliarde metri cubi gaze naturale, din care 30% au fost importate din Rusia, prin intermediari.

Totodata, potrivit lui Toth, pretul gazelor importate din Rusia nu va scadea daca Romgaz si Gazprom vor incheia contracte directe.

"Faptul ca pretul gazelor rusesti va scadea daca Romgaz incheie contracte directe cu Gazprom, fara cei doi intermediari, este o falsa discutie. Oricum, Gazprom vinde peste tot doar prin intermediari", a mentionat reprezentantul Romgaz.

Consumul de gaze naturale al Romaniei in anul 2010 a fost de 146.762.322 MWh (circa 13,845 miliarde metri cubi), fiind in crestere cu aproape 5% fata de consumul din 2009, care se ridicase la 140.058.492 MWh (13,2 miliarde metri cubi).

Altfel, potrivit lui Francisc Toth, Romania are suficiente depozite de gaze pentru a putea acoperi nevoile Romaniei.

"Am elaborat o strategie pentru 2030, prin care ne propunem sa ne mentinem cota de piata de 40%, privind vanzarea de gaze naturale in Romania", a spus reprezentantul Romgaz.

Toth a adaugat ca Romgaz nu va solicita pana in 2012 Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nicio majorare privind cresterea pretului de productie.

Romgaz si OMV Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) produc impreuna anual circa 11 miliarde metri cubi gaze naturale, fiind cei mai mari producatori de gaze din Romania.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Compania are peste 3.000 sonde de productie si aproape 6.000 de angajati. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: