Piata serviciilor financiare ar putea creste in 2011 cu 10%, la peste doua miliarde lei

Data publicarii: 10-06-2011 | Finante-Banci

Piata serviciilor financiare ar putea creste cu 10% in acest an, la peste doua miliarde lei, fata de 2010, in acest segment activand peste 8.400 de firme, potrivit estimarilor companiei de profil Finexpert.

"Criza economica din ultimii ani a influentat piata serviciilor de consultanta financiara intr-un mod neunitar. Cea mai importanta evolutie se observa in domeniul taxelor, unde asistenta de profil s-a dezvoltat in cele mai diverse forme. Marilor companii, care inca ocupa o cota foarte mare din piata de consultanta financiara, li s-au alaturat tot mai multe firme specializate in domeniu. In momentul de fata ne aflam intr-o piata foarte fragmentata, cu foarte multi jucatori, dar putine optiuni reale de furnizori de servicii complete si de calitate", a declarat, joi, managing partner Finexpert, Manuela Furdui.

Piata de servicii financiare a consemnat in 2010 o majorare de 10%, comparativ cu anul 2009, cand a fost de 1,8 miliarde lei.

"Cred ca piata totala isi va continua trendul crescator de 10% si in 2011, dar in acelasi timp firmele importante de profil cu actionariat romanesc vor avea un avans mai mare, de pana la 15%, ca urmare a migrarii unor clienti de la multinationale si de la marii jucatori catre companiile cu actionariat romanesc. (...)  Relansarea economiei romanesti va insemna si cresterea semnificativa a investitiilor straine in Romania si a cererilor pentru servicii specializate in domeniul financiar, contabilitate, audit si taxe", a apreciat Furdui.

Piata de consultanta financiara include serviciile de contabilitate, de taxe, de consultanta de business si obtinerea ajutoarelor de stat, de salarizare si de audit.

La nivel national exista 8.400 de firme de profil si numai trei din zece firme romanesti cu activitate economica semnificativa au reusit sa atinga pragul cifrei de afaceri de doua milioane euro in 2010. De asemenea, pe piata de profil din Romania activeaza patru lideri mondiali axati pe consultanta financiara si audit, la care se adauga alte sapte filiale internationale, potrivit datelor Finexepert.

Compania Finexpert a avut in primele cinci luni ale acestui an o cifra de afaceri de 4,57 milioane lei, cu 34% mai mult fata de perioada anterioara de referinta din 2010, evolutie sustinuta de atragerea de noi clienti. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata pe segmentul ajutorului de stat, care a crescut cu 350%.

La nivelul acestui an, compania prognozeaza afaceri in avans cu 20%, la 10,5 milioane lei (2,5 milioane euro), dupa ce in 2010 a obtinut 8,7 milioane lei (2,1 milioane euro). Compania tinteste atingerea pragului de cinci milioane euro in urmatorii trei ani.

In 2011, Finexpert mizeaza pe un profit brut de 2,1 milioane lei (500.000 euro), in crestere cu 22% comparativ cu nivelul de 1,7 milioane lei (400.000 euro) raportat anul trecut.

"Ne dorim nu doar o crestere organica, ci si prin fuziuni, afilieri, preluarea micilor cabinete si deschiderea de birouri in marile orase din Romania. De altfel, ne aflam in discutii cu alte companii importante romanesti pentru a forma un grup specializat in acest domeniu", a completat reprezentantul Finexpert. 

Compania are 60 de angajati. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: