Cei trei invinuiti din dosarul AVAS au recunoscut ca au luat si intermediat mita

Data publicarii: 20-09-2006
Cei trei invinuiti din dosarul AVAS au recunoscut, marti, in timp ce erau audiati de instanta Tribunalului Bucuresti, ca au luat si intermediat mita de care ii acuza procurorii anticoruptie, motiv pentru care aparatorii lor considera ca nu mai este cazul ca ei sa fie arestati preventiv, informeaza NewsIn. Avocatul Valentin Manea, aparatorul lui Ciprian Alexandru Rusu, consilier juridic la Sierra Quadrant, firma care s-a ocupat de lichidarea societatii Sofert, a declarat marti ca nu se sustine cererea de arestare preventiva a celor invinuiti din dosarul AVAS, deoarece acuzatii au fost prinsi in flagrant si, in plus, si-au recunoscut de la inceput fapta. In aceste conditii, sustine avocatul, nu se poate pune problema de a influenta in vreun fel ancheta si martorii din dosar, astfel incat nu ar mai exista motive pentru ca ei sa fie arestati preventiv, ci ar trebui judecati in stare de libertate.

Aceasta strategie adoptata pentru a convinge instanta sa-i judece in libertate pe cei trei, este completata de argumentul starii de sanatate a doi dintre invinuitii de trafic de influenta.

Avocatii Viorel Spanu si Valentin Manea, aparatorii lui Vasile Dumbrava, respectiv al lui Alexandru Ciprian Rusu, au mai declarat ca cei doi barbati pe care-i reprezinta sunt bolnavi. Potrivit aparatorilor, famiile celor doi urmeaza sa aduca adeverinte medicale care sa ateste starea de sanatate precara a invinuitilor si sa dovedeasca faptul ca acestia nu suporta regimul de detentie.

Potrivit comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), procurorii anticoruptie au dispus marti dimineata, la ora 9.00, retinerea pentru 24 de ore a lui Dan Dimitrie Hauca - consilier juridic in cadrul AVAS si reprezentant pentru judetele Bacau si Vrancea, a lui Ciprian Alexandru Rusu - consilier juridic la o firma de lichidatori judiciari si a lui Vasile Dumbrava - profesor la Universitatea George Bacovia din Bacau, pentru trafic de influenta.

"Din probele administrate de procurori a reiesit ca cei trei inculpati au pretins si primit suma de 75.000 euro de la o persoana denuntatoare – administrator al unei societati comerciale din Bucuresti – in vederea rezolvarii favorabile a unei contestatii privind o licitatie, ocazionata de vanzarea activelor societatii comerciale SC SOFERT SA Bacau, se mai arata in comunicatul DNA. Potrivit sursei citate, in cursul zilei de 18 septembrie cei trei au fost prinsi la Bacau, in flagrant delict, de procurorii anticoruptie, in timp ce primeau suma solicitata.

Banii ar fi fost ceruti de consilierul AVAS Hauca in schimbul castigarii licitatiei in care a fost vandut un activ al societatii Sofert, iar denuntatorul este chiar omul de afaceri care a cumparat respectivul activ.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi intermediari le-ar fi propus aranjarea licitatiei AVAS tuturor celor trei societati interesate de cumpararea activului - SC Viromet Bucuresti, H and H Constanta si Eldo Bucuresti.

Pana la urma, s-a cazut la intelegere cu unul dintre ei, care a pierdut, insa, prima licitatie publica. Potrivit intelegerii cu Hauca, denunsatorul a castigat a doua licitatie organizata, saptamana trecuta, pentru activul respectiv.

Flagrantul a fost realizat, luni, la Bacau, in timp ce functionarul AVAS si cei doi intermediari ar fi primit cei 75.000 euro negociati pentru perfectarea tranzactiei.

Dan Dimitrie Hauca este consilier juridic in AVAS, la Directia contencios - administrativ, reprezentant AVAS in toate procesele pe care institutia le are in zona Bacau.

Unul dintre intermediari este Vasile Dumbrava, profesor la Universitatea George Bacovia, din Bacau.

Ciprian Alexandru Rusu este consilier juridic la firma Sierra Quadrant, firma numita lichidator judiciar pentru societatea  Sofert Bacau.

Actionar majoritar al societatii Sofert este Ioan Niculae, controversatul om de afaceri care detine, prin InterAgro Bucuresti, pachetul de 59 la suta din actiunile firmei bacauane.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: