Popa: Cresterea economica din Romania poate fi influentata de situatia exporturilor catre Germania

Data publicarii: 14-06-2011 | Economie

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat vineri ca situatia exporturilor catre Germania ar putea influenta cresterea economica a Romaniei, dar si a altor tari din regiune, aceasta fiind principala destinatie a exporturilor.

"Cred ca este mult prea devreme sa ne pronuntam daca aceasta este o manifestare temporara sau se refera la un trend mai indelungat. Ceea ce vedem, in schimb, este urmatorul fapt: comenzile anticipate in Germania mai ales si in Europa de Nord tind sa fie putin mai slabe acum. Este o zona mai relaxata a cresterii economice. Sa vedem cat de adanca va fi aceasta zona pentru ca de ea depinde cresterea economica nu numai in Romania, ci in toate tarile din grupul cu care ne comparam: si in Ungaria si in Cehia, Polonia, toate au ca destinatie principala a exporturilor Germania", a spus Popa.

El a declarat ca riscurile privind cresterea economica sunt simetrice, Romania putand inregistra o crestere mai mare de 1,5% a PIB, dar si una mai mica daca exista evenimente in dezvoltare la periferia zonei euro, care pot influenta increderea in toate economiile, prin contagiune.

"Avand in vedere aceste cifre de PIB, riscurile de o parte si de alta pentru cresterea economica din acest an par sa fie simetrice. Este posibil sa avem o crestere economica mai mare decat acest 1,5% pe care il vedem ca prognoza si din partea noastra si din partea Comisiei Europene si din cea a FMI. Este posibil, daca exista evenimente in dezvoltare in periferia zonei euro, care pot influenta increderea in toate economiile prin contagiune si aceasta dinamica relativ mai slaba in Germania, este posibil ca cresterea sa fie mai slaba decat acest 1,5% sau sa fie oarecum intarziata. Nu cred ca vor fi diferente foarte mari fata de 1,5%", a precizat Popa.

El a declarat ca reprezentantii BERD nu vad o afectare a cresterii din Romania, chiar daca evenimentele din Grecia iau o turnura mai complicata. 

"Tendinta de crestere se va consolida. In primul rand avem ceva cert: importurile si exporturile sunt cu cifre mai mici in PIB, dar sunt compatibile cu cifrele lunare pe care le avem din statistica fluxurilor de comert international. Asta inseamna si ca cifra de contributie a productiei industriale la cresterea PIB este una semnificativa. Vedem exporturile nete pe partea de cheltuiala, ca acolo sunt atribuite, contribuind semnificativ la reluarea PIB. Vedem de asemenea o scadere mai mica la investitii, la formarea bruta de capital fix. Este minus 2,2. Este important acest lucru ca, daca va uitati in urma cu un an, scaderile erau cu doua cifre, deci extrem de mari", a mai spus Popa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: