Popa (BNR): Deprecierea leului ar putea fi pusa pe seama nevoii de lichiditate pentru MTN

Data publicarii: 14-06-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa a declarat vineri ca deprecierea monedei nationale ar putea fi pusa pe seama unor institutii care au vrut sa investeasca in emisiunea romaneasca de obligatiuni (MTN-n.r.) si care au vandut lei pentru a face a face rost de lichiditate.

"Daca ar fi fost o presiune pe subsidiarele cu capital grecesc s-ar fi vazut si la nivelul bancilor din Serbia, nu numai din Romania, drept care aprecierea de acolo si slabirea de la noi  nu au legatura cu acest element. Au legatura cu modificari de portofoliu. Poti sa ma intrebi daca nu cumva institutii care au vrut sa investeasca in emisiunea de obligatiuni romaneasca incheiata ieri (joi, n.r.) nu au facut cumva marcari de profituri ca sa obtina lichiditatea necesara acestor investitii. Este o ipoteza, nu am date certe,  dar este posibil sa fie acest lucru", a spus Popa.

De asemenea, el a declarat ca deprecierea monedei nationale are legatura cu un eveniment regional.

"Scumpirea euro a fost un eveniment regional. Ne-am uitat - si va rog sa o faceti si dumneavoastra - nu numai la leu, care alaltaieri a pierdut 0,44% in fata euro, forintul si zlotul au pierdut cam 0,3%-0,4%, deci este un eveniment regional. Pot sa va spun ca nu vedem iesiri semnificative de depozite sau de finantare din partea bancilor grecesti, este important acest lucru. Daca ar fi fost o presiune determinata de bancile parinte din Grecia s-ar fi manifestat si la nivelul altor tari si genul proxim, Bulgaria avand un curs fix, aici nu este ilustrativa, dar este Serbia", a spus Popa.

El a remarcat ca in Serbia - in ziua in care Romania, Polonia si Ungaria au avut slabiri relative ale cursului de schimb fata de euro - a avut loc o intarire relativ importanta a dinarului si aceasta trebuie citita in legatura cu decizia Bancii Nationale a Serbiei de a reduce dobanda cu 50 de puncte de baza, de la 12,5% la 12%, in conditiile in care in aceasta tara inflatia este foarte mare, dar se inregistreaza si o apreciere relativ puternica a monedei nationale. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: