Popa (BNR): Capitalizarea bancilor cu capital grecesc este mai buna decat a sistemului bancar

Data publicarii: 14-06-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa a declarat vineri ca daca se are in vedere capitalizarea bancilor cu capital grecesc, aceasta este mai buna decat capitalizarea sistemului bancar din Romania.

"Bancile romanesti cu capital grecesc sunt foarte solide. Daca ne uitam la capitalizarea acestora, este mai buna decat capitalizarea sistemului bancar din Romania. La sistemul bancar avem in martie 14,9%, la bancile grecesti avem 15,7% si toate acestea sunt pe sistemul romanesc de contabilitate, care este mai dur cu unul si pana la doua puncte procentuale decat IFRS. Ele ar avea o rata de solvabilitate de peste 17%  in cazul IFRS. Mi se pare ca acestea sunt banci bune, care, daca va fi vreodata vorba sa aiba un transfer de actionariat, vor putea face fata cu succes si vor fi interesante pentru actionariatul potential. Deocamdata nu avem nicio indicatie ca aceste banci ar urma sa fie vandute",  a spus Popa.

El a declarat ca in cazul in care o banca este preluata si are o garantie de soliditate mai mare prin contributia actionarilor, atunci este un element pozitiv. 

Viceguvernatorul BNR a explicat ca bancile mama au o problema de finantare din baza de depozite, dar ca nu vedem acest lucru de la nivelul subsidiarelor.

"Nu vedem acest lucru nici din discutiile avute cu contrapartidele noastre din Bulgaria sau din Serbia. Ce avem noi ca depozite ale rezidentilor prin banci grecesti - si in general in sistem - sunt depozite cu maturitati de la trei ani in sus si fara clauze de restiturire anticipata, deci de plata mai in avans fata de termen. Liniile de credit de la mama la fiica pentru bancile grecesti sunt relativ reduse daca ne uitam la totalul pasivelor sistemului bancar. Pasivele interne si externe ale sistemului bancar, aceste linii  de credit, inseamna 5,7%. Este o cifra modesta", a spus Popa.

Oficialul BNR a declarat ca aceste linii de credit reprezinta 35% din totalul pasivelor bancilor grecesti.

"Deci ele sunt de vreo 4,1-4,2 miliarde euro. 67% din aceste linii de credit sunt cu scadente de peste un an, deci ele sunt stabile. Cat timp bancile grecesti vor dori sa sprijine subsidiarele - si subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din profitul la nivelul grupului - chestiunea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara. Raspunsul este cu totul afirmativ. Va fi o discutie de capacitate de a face fata finantarii. Va anunt insa ca bancile grecesti au portofoliul de titluri de stat eligibile pentru refinantare cu banca centrala sau pentru a face operatiuni de refinantare pe piata interbancara substantiale si deci ca pe termen scurt, utilizand aceste portofolii, se poate compensa foarte mult din eventuala diminuare a acestor in 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: