Roubini: Economia mondiala ar putea stagna in 2013

Data publicarii: 14-06-2011 | Actualitate

Problemele fiscale din Statele Unite, incetinirea cresterii economice din China, restructurarea datoriilor in Europa si stagnarea economica din Japonia vor avea asupra economiei globale efectul unei "furtuni perfecte", a declarat analistul economic Nouriel Roubini, citat de Bloomberg.

Sansele ca acesti factori sa contribuie la oprirea dezvoltarii economice incepand cu 2013 sunt de unu la trei, potrivit lui Roubini. Alte prognoze indica o crestere globala "anemica, dar OK", precum si un scenariu optimist, in care dezvoltarea se imbunatateste.

"Exista deja elemente de fragilitate. Toata lumea rostogoleste bulgarele datoriilor publice si private. Acesta va deveni din ce in ce mai greu, iar efectele se vor vedea pana cel tarziu in 2013", a spus Nouriel Roubini.

Somajul ridicat din SUA, cresterea preturilor petrolului si alimentelor, cresterea ratelor dobanzilor in Asia si disfunctionalitatea in schimburile comerciale, cauzata de cutremurul din Japonia, ameninta economia mondiala.

Bursele din intreaga lume au pierdut mai mult de 3,3 miliarde de dolari de la inceputul lunii mai, iar pietele financiare ar trebui sa se ingrijoreze, la jumatatea anului viitor, in privinta convergentei acestor riscuri in 2013.

Indicele MSCI AC World, care masoara nivelul actiunilor de pe toate bursele, a scazut cu 4,9% in aceasta luna, pe fondul ingrijorarilor recente, care includ cresterea ratei somajului din SUA la 9,1% in mai.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: