Senatul si-a alocat 5 milioane de euro pentru masini, plimbari si protocol

Data publicarii: 20-09-2006
Senatorii sunt gata sa-si voteze un buget urias, din care sa-si poata cumpara masini de lux si sa-si plateasca plimbarile in strainatate, informeaza cotidianul Gandul. Proiectul bugetar pe anul viitor rezerva nu mai putin de 141 de miliarde de lei, aproximativ 4 milioane de euro, deplasarilor in tara si strainatate. In plus, sefii Senatului isi vor cumpara de peste 700.000 de euro masini noi. Automobilele sunt rezervate doar membrilor Biroului Permanent, liderilor de grupuri si presedintilor de comisii. Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, recunoaste ca de automobile de lux de aproape 40 de mii de euro bucata beneficiaza doar 34 de senatori .

"In prezent, parcul de masini este format din autoturisme care au peste 300.000 de km la bord. Aceste masini nu mai asigura practic garantarea sigurantei demnitarului in deplasarile pe care le face", justifica el viitoarele achizitii. Alesii si-au oprit bani si pentru protocol si reprezentare -1 milion de euro. Aproximativ aceeasi suma se va cheltui in 2007 si pe mobilier si birotica.

Desi se plange in permanenta de lipsa banilor, conducerea Senatului n-a ezitat sa faca achizitii costisitoare si in aceasta vara. Membrii de frunte ai Camerei superioare s-au pricopsit, la inceput de sesiune parlamentara, cu 33 de laptopuri noi-noute, cu mobila moderna la birouri si cu 90 de calculatoare performante cu tot cu imprimante. "Pentru informatizarea domnilor senatori" s-au platit mai bine de 5 miliarde si jumatate.

Tot in vara, pentru protocol, Senatul a cumparat cinci autotorisme Peugeut 407 in valoare de 70.000 de euro. "Ma gandesc cu groaza la jumatatea lunii noiembrie, ca nu o sa mai pot acoperi cheltuielile cu energia!", se lamenta secretarul general al Senatului, acum cateva zile. Ieri, Dan Vasiliu parea mai relaxat si mai pregatit sa stoarca bani de la buget pentru a-i multumi pe colegii senatori. "Suma proiectului de buget al Senatului depaseste limita de cheltuieli impusa de Ministerul Finantelor si transmisa Senatului cu 874 de miliarde", recunostea secretarul general al Senatului.

Gandul