Patru banci de investitii sustin ca Romania are un curs apropiat de fair value, spune Cristian Popa

Data publicarii: 15-06-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a declarat marti ca leul nu este supraapreciat si ca exista cel putin patru banci de investitii in ale caror estimari Romania, dintre 40 tari emergente, este printre cele mai apropiate de nivelul de "fair value".

"Am auzit aprecieri in legatura cu cursul supraevaluat al leului. Nu cred ca este vorba de asa ceva. A calcula un nivel de echilibru al cursului este un demers extrem de complicat si in momente in care cat de cat economia functioneaza lin. Este cu atat mai complicat dupa ce o criza de asemenea proportii a lovit toata lumea, nu numai Romania. Avem cel putin patru banci de investitii in ale caror estimari Romania, dintre 40 tari emergente, este printre cele mai apropiate de nivelul de fair value (valorea corecta), privind in urma pe cinci ani de zile", a spus Popa

In ceea ce priveste nivelul cursului, el a declarat ca acesta este stabilit de piata si ca BNR doar incearca sa evite volatilitatea.

"Adevarul il da piata. Intotdeauna vom avea un curs pe care piata il formeaza. Ce vrea banca centrala este sa evite volatilitatea excesiva a cursului si o folosim cu mare atentie aceasta expresie, pentru ca ea spune cel putin trei lucruri. Nu ne referim nicio clipa la niveluri de curs sau intervale de curs, pe care dupa unii le-am prefera. Nu facem acest lucru. Ne referim la nevoia de a evita aceasta volatilitate, deoarece ea nu face bine economiei. O volatilitate excesiva poate sa influenteze negativ anticipatiile inflationiste", a mai spus Popa. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: