Romania, printre tarile cu cea mai redusa fiscalitate pentru venituri de 200.000 dolari pe an-studiu

Data publicarii: 16-06-2011 | Economie

Romania se plaseaza pe locul 17 din totalul de 20 de tari analizate, in ceea ce priveste ponderea impozitelor si a asigurarilor sociale din salariile cetatenilor, se arata in studiu.

"Dintre toate economiile studiate, Romania aplica printre cele mai mari impozite celor cu venituri reduse. Impozitele reduse aplicate celor cu venituri mici reprezinta un stimulent esential pentru stimularea activitatii si pot contribui la reducerea somajului. Guvernul ar trebui sa ia in considerare aceste aspecte si sa stimuleze populatia sa accepte locuri de munca cu salariu mic. (...) Fiscalitatea redusa aplicata in Romania celor cu venituri ridicate a facut ca economia sa fie mai competitiva si sa atraga societati de inalta calitate si cu o buna reputatie. Societatile tin seama de impozitare atunci cand iau decizia de a se stabili intr-un anumit loc. Daca fiscalitatea este prea ridicata, acestea pot intampina dificultati in atragerea talentelor necesare", a declarat, marti, partenerul UHY Audit CD Srl din Romania, membru al UHY, Camelia Dobre.

Astfel, Romania se numara printre tarile cu cele mai reduse fiscalitati pentru cei cu venituri mari, in acelasi timp fiind si unul dintre statele cu cel mai mare impozit aplicat celor cu venituri reduse, arata analiza.

"Pentru cei cu venituri mici, exceptand Dubai, diferenta dintre suma aferenta impozitului in tara cu fiscalitatea cea mai ridicata - Romania - si tara cu fiscalitatea cea mai redusa - Irlanda - este 6.402 dolari, ceea ce inseamna ca o persoana care castiga 25.000 dolari pe an in Romania va plati de peste sapte ori mai mult pentru impozit si asigurari sociale decat persoana cu acelasi venit din Irlanda", se precizeaza in studiu.

Doar Egiptul, Rusia si Dubai aplica un impozit mai mic celor cu venituri mari comparativ cu Romania, se mai spune in analiza.

Salariile din tarile Europei de Vest sunt cele mai impozitate din lume, in timp ce bogatii Americii se confrunta cu poveri fiscale mai grele fata de cei saraci, potrivit studiului amintit.

UHY International a analizat informatiile fiscale din 20 de tari din reteaua sa internationala, inclusiv toti membrii G8, precum si economii-cheie emergente.

Pentru fiecare tara s-au calculat "banii cu care raman in buzunar" angajatii cu venituri reduse si angajatii cu venituri mari, tinandu-se seama de impozitele personale si de contributiile la asigurarile sociale.

Angajatii cu venituri mari au fost definiti ca angajati care castiga 200.000 dolari pe an, in timp ce angajatii cu venituri reduse au fost definiti ca angajati care castiga 25.000 de dolari pe an. Calculele au la baza segmentul de populatie reprezentat de contribuabilii necasatoriti si fara copii.

UHY Audit CD a fost infiintata in 2002 ca firma independenta de consultanta fiscala si audit. 

NewsIn