CEA: Primele brute subscrise de asiguratorii europeni au sporit anul trecut cu 5%,la 1.115 mld. euro

Data publicarii: 16-06-2011 | International

Primele brute subscrise de asiguratorii europeni, in 2010, se ridica la 1.115 miliarde euro, fata de un nivel de 1.060 miliarde euro in 2009, potrivit cifrelor preliminare publicate de federatia asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - CEA Insurers of Europe.

Cresterea de 5% inregistrata in 2010 a fost sustinuta de evolutia pozitiva cu 6% a subscrierilor pe segmentul asigurarilor de viata si de avansul de 4% inregistrat de subscrierile de pe piata non-life, potrivit raportului CEA, citat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR).

Astfel, subscrierile pe segmentul asigurarilor de viata sunt estimate, pentru anul trecut, la 688 miliarde euro, iar cele pentru asigurari generale la 428 miliarde euro. In 2009, asigurarile de viata au generat, la nivel european, subscrieri de 648 miliarde euro, in timp ce asigurarile generale au atins un nivel de 411 miliarde euro.

Marea Britanie, Franta, Germania si Italia reprezinta cele mai mari piete ale asigurarilor de viata la nivel european, cu o pondere de 75% in totalul subscrierilor de pe acest segment. Cele patru tari au inregistrat cresteri ale subscrierilor pe asigurarile de viata de 2%, 4%, 6% si respectiv 11%.

Potrivit CEA, evolutia inregistrata in Marea Britanie si Germania pare a fi fost sustinuta de nevoia de protectie a consumatorilor, care a avut ca efect cresterea subscrierilor si a volumului de new business pe segmentul asigurarilor de viata traditionale. Pentru Franta si Italia, cresterile au fost sustinute, potrivit raportului CEA, de conditiile favorabile ale pietelor financiare, avand in vedere evolutiile pozitive puternice de pe segmentul unit-linked.

Asigurarile auto reprezinta si la nivel european cel mai mare segment al business-ului non-life, din care detin o pondere de aproape 30%. Germania si Italia reprezinta cei mai mari jucatori de pe aceasta piata, fiecare cu o cota de 16% din primele brute subscrise la nivel european pe segmentul auto. Cele doua tari impreuna cu Franta si Marea Britanie reprezinta 65% din subscrierile europene de pe segmentul auto.

CEA estimeaza ca, in 2010, primele brute subscrise pe segmentul auto au crescut cu peste 1%, pana la 125 miliarde euro, fata de o scadere de 2% inregistrata in 2009.

Cel de-al doilea mare segment al pietei europene de asigurari generale este cel al asigurarilor de sanatate, care detine o pondere de 25% dupa primele brute subscrise. Acest sector are ca lideri Olanda si Germania, care impreuna detin aproape doua treimi din piata europeana a asigurarilor de sanatate. Potrivit CEA, acest segment a inregistrat o crestere de 6% in 2010, pana la un total de 108 miliarde euro.

Asigurarile de proprietati si bunuri reprezinta cel de-al treilea mare sector al pietei europene de asigurari generale, cu o pondere de 20% a subscrierilor in totalul segmentului non-life. Cifrele preliminare centralizate de CEA arata o crestere, in 2010, a acestui sector de 1%, pana la un nivel de 83 miliarde euro. Liderii de piata sunt Marea Britanie, Germania si Franta, care au raportat fiecare un total al subscrierilor de 15 miliarde euro.

Investitiile totale ale asiguratorilor europeni arata o crestere de 7% in 2010 pana la un nivel de 7.500 miliarde euro, potrivit raportului CEA. 

NewsIn