Comisarii europeni au presimtiri negre in privinta Greciei si a viitorului zonei euro

Data publicarii: 16-06-2011 | Finante-Banci

Membrii Comisiei Europene au "o profunda presimtire nefasta" in privinta Greciei si a viitorului zonei euro, sugereaza un document confidential de la o reuniune a comisarilor, relateaza BBC News.

Documentul, consultat de BBC News, spune ca aceasta a fost reactia la "esecul condamnabil" al ministrilor din Eurogrup de a cadea de acord, marti seara, asupra unui nou plan de salvare a Greciei.

Documentul intern a fost scris de un oficial care a asistat la intalnirea de miercuri a comisiarilor de la Bruxelles, iar autorul, citandu-l pe presedintele CE, avertizeaza ca pietele "vor mirosi sange" in actualele conditii, precizeaza BBC.

Solicitandu-i-se o reactie oficiala, Comisia Europeana a spus ca nu va comenta "asupra interpretarilor anonime asupra reuniunilor" sale.

Documentul mai spune ca al doilea pachet de salvare pentru Grecia, dupa imprumutul de 110 miliarde de euro de anul trecut, va fi subiectul ce va domina reuniunile Consiliului European de saptamana viitoare. Orice greseala in ceea ce priveste indatorarea guvernului elen va lasa bancile grecesti in insolventa si va "ameninta insasi viabilitatea Bancii Centrale Europene", care detine obligatiuni grecesti in valoare de 49 de miliarde de euro.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, ar fi spus, potrivit documentului, ca este "mult mai ingrijorat acum decat era in urma cu un an, cand a izbucnit criza datoriilor suverane". El ar fi avertizat ca pietele vor "mirosi sange" daca vor simti disensiunile dintre Banca Centrala Europeana si Germania, care au viziuni diferite in privinta iesirii din actuala situatie.

Pietele au semnalat in ultimele saptamani ca sunt inclinate sa creada ca Grecia va intra in incapacitate de plata, ridicand in mod fortat costurile imprumuturilor pana la niveluri ce nu pot fi sustinute.

Ministrii de finante din Eurogrup se intalnesc din nou luni pentru a discuta despre criza din Grecia, inainte de summitul european din 23-24 iunie.

NewsIn