Pretul la caldura se dubleaza. Subventia la gigacalorie ameninta deficitul bugetar si va fi eliminata

Data publicarii: 16-06-2011 | Actualitate

Executivul pregateste eliminarea subventiilor acordate pentru incalzirea in sistem centralizat, preturile urmand sa se dubleze in marile orase din aceasta iarna. Intretinerea va ajunge in aceasta iarna la o medie pe tara de 520 de lei pentru un apartament de doua camere cu doua persoane si la 700 de lei pentru trei camere si trei persoane.

In Bucuresti, cel mai mare consumator de energie termica din tara, pretul la gigacalorie ar putea sa ajunga 300 de lei, in functie de ce sume va aloca Primaria Capitalei ca subventii. Lunar se consuma 1-1,5 gigacalorii, la care se adauga, dupa caz, celelalte cheltuieli, precum gazele, apa rece, liftul, gunoiul, iluminarea spatiilor comune, plata femeii de serviciu sau a administratorului.

Un proiect de Ordonanta de Guvern, intrat in posesia Jurnalului National, ne arata masura dezastrului la care s-a ajuns in sectorul de termoficare. Conform notei de fundamentare atasate acestuia, Ministerul Administratiei si Internelor furnizeaza subventii in valoare maxima de 45% din costurile gigacaloriei. Alti 10% sunt de la bugetele locale, iar in perioada de iarna se mai acorda ajutoare lunare de incalzire a locuintei pentru persoanele cu venituri reduse. 

Cititi integral in Jurnalul National