Euribor si riscul valutar - inamici pentru cei care au credite in euro si franci elvetieni

Data publicarii: 16-06-2011 | Finante-Banci

Riscul valutar care se face tot mai simtit in ultima vreme, atat la creditele in euro, cat si la cele in franci elvetieni, pune mari probleme debitorilor care au imprumuturi in aceste monede. Ratele se "umfla" si mai mult pentru cei care au credite cu dobanda variabila. 

De la inceputul anului, Euribor la trei luni a crescut cu peste 40%, de la 1,001%, cat era in 3 ianuarie, pana la 1,477%, in data de 14 iunie. Acelasi lucru se poate spune si despre Euribor la 6 luni, care a avansat de la 1,224%, in data de 3 ianuarie, pana la 1,739%, cat era pe 13 iunie, potrivit site-ului Euribor-rates.eu. 

Daca vorbim despre ratele in euro, bucuria celor care au imprumuturi in moneda europeana nu a durat decat cateva luni. La inceputul anului, cursul valutar arata un euro care putea fi cumparat cu mai bine de 4,25 lei, de acolo incepand sa scada, pana la aproape de 4,07 lei, in luna aprilie. De la finele lunii aprilie si pana in prezent euro a castigat in fata leului 10 bani, adica o crestere de 2,5% intr-o luna jumatate. 

Integral in Ziare.com