Exporturile R. Moldova inregistreaza o crestere fara precedent in ultimii sase ani

Data publicarii: 17-06-2011 | International

Exporturile Republicii Moldova au crescut in primele patru luni ale acestui an cu 63% fata de acceasi perioada a anului 2010, o crestere atat de accentuata nemaifiind inregistrata cel putin din anul 2005, relateaza UNIMEDIA.

In ce priveste importurile, care au crescut cu 43,9% in aceeasi perioada, expertii sustin ca este o crestere-record pentru ultimii cinci ani. O evolutie asemenatoare a putut fi observata in anul 2008, inainte ca efectele crizei economice mondiale sa se fi resimtit si in Republica Moldova, arata Expert-Grup.

Comertul exterior al R.Moldova reflecta in primul rand recuperarea economica din tarile din regiune. In cazul importurilor, acesta implica intai de toate sporirea afluxului de remitente de peste hotare, care continua sa fie motorul principal din spatele consumului din economia Republicii Moldova.

In al doilea rand, expertii sustin ca are loc "descoperirea" unor noi piete pentru exporturile moldovenesti.

In al treilea rand, se atesta consolidarea unor sectoare ale exporturilor, considerate "traditionale" pentru RM.

Aceste ritmuri de crestere sunt exceptionale si in comparatie mondiala sau regionala. De pilda, exporturile globale s-au majorat cu 22,3% in trimestrul I din 2011, iar exporturile din tarile CSI si UE au aratat rate de crestere de 28% si  respectiv18,6% (in timp ce exporturile moldovenesti au crescut in trimestrul I din 2011 cu 58,2%). 

 In afara de aceasta, ca valoare absoluta, atat exporturile, cat si importurile au atins si au depasit valorile maxime istorice din perioada corespunzatoare din 2008, subliniaza analistul Alex Oprunenco de la Expert-Grup. In plus, expertii mentioneaza ca datele statistice privind indicii valorici si indicii volumului fizic arata ca expansiunea fizica (a volumului) exporturilor a jucat un rol mai important decat creSterea preturilor marfurilor exportate de companiile moldovenesti.

Aproximativ aceeasi situatie se observa si in cazul importurilor.

In primele patru luni ale anului 2011, exporturile au totalizat 654,4 milioane de dolari, iar importurile - 1,520 miliarde de dolari. Astfel, deficitul balantei comerciale s-a ridicat la 865,9 milioane de dolari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: