Boc: Fara confiscarea averii dobandite ilicit, actul de justitie nu merge pana la capat

Data publicarii: 17-06-2011 | Politica

Premierul Emil Boc a aparat eliminarea prevederii constitutionale referitoare la prezumarea caracterului licit al averii prin faptul ca imposibilitatea confiscarii averii dobandite in urma unor infractiuni face ca actul de justitie sa fie doar partial.

Primul-ministru a afirmat, in cadrul unei dezbateri a Institutului de Studii Populare legate de revizuirea Constitutiei, ca revizuirea constitutionala trebuie sa aiba ca obiectiv principal sa indeplineasca anumite nevoi sociale si asteptari ale populatiei. "Avem nevoie ca la nivel constitutional sa modificam o prevedere care nu permite ca averile nejustificate sa fie confiscate. Avem persoane condamnate la un an, doi de puscarie, dar averea ramane intacta si apoi pot sa foloseasca aceasta avere", a exemplificat Boc. Acesta a aratat ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu permite o confiscare extinsa, adica confiscarea averii dobandite in urma comiterii unei infractiuni, dificultate evidenta in cazul acordarii permiselor auto de la Pitesti sau a vamesilor arestati sub acuzatii de coruptie. 

"Obiectivul statului este tragerea la raspundere penala, dar si recuperarea prejudicului, adica a averii insusite prin acte ilegale. Daca nu se recupereaza prejudiciul, actul de justitie nu se duce practic pana la capat", a afirmat premierul care a spus ca articolul 44 din Constitutie ar trebui sa revada doar faptul ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata, fara prevederea prezumarii caracterului licit al dobandirii averii.

De asemenea, Boc a argumentat in favoarea rasturnarii sarcinii de proba, in anumite cazuri bine determinate, prin care o persoana trebuie sa dovedeasca faptul ca a dobandit in mod legal un bun, nu numai statul sa probeze ca la mijloc este vorba de o infractiune. "Exista o decizie-cadru a Consiliului European din 2005 care a impus statelor UE  sa prevada in legislatia lor confiscarea extinsa care sa permita rasturnarea sarcinii de proba. Noi nu avem asa ceva, pentru ca ne impiedica textul Constitutiei si nu ne putem pune de acord cu normele europene", a spus presedintele PDL amintind apoi si faptul ca, intr-un sondaj de opinie, 82% dintre romani s-au pronuntat in favoarea unei justitii care sa mearga pana la confiscarea averii dobandite ilicit. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: