BNR cere raportari saptamanale de la bancile cu capital grecesc, spune Florin Georgescu

Data publicarii: 17-06-2011 | Finante-Banci

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat joi ca banca centrala a luat masuri preventive de monitorizare atenta, prin raportari saptamanale, a bancilor cu capital grecesc in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara.

"Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive de monitorizare atenta, prin raportari saptamanale, a bancilor respective in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari si unele verificari, atunci cand a fost cazul la fata locului, au reliefat faptul ca ele sunt solide din punct de vedere financiar", a spus Florin Georgescu.

De asemenea, el a declarat ca situatia bancilor din Romania care au capital grecesc este foarte buna, acestea avand o capitalizare peste medie.

"In primul rand, trebuie retinut si cunoscut faptul ca bancile din Romania care au ca actionari banci grecesti sunt subiecte de drept romanesc. Ele sunt organizate, reglementate si supravegheate in concondanta cu legislatia romaneasca, iar datele cele mai recente ne arata faptul ca aceste banci sunt bine capitalizate, au o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului, de 14,7% si toate se situeaza peste nivelul de 11%. Din punct de vedere financiar, ele sunt intr-o situatie foarte buna", a declarat Georgescu.

Acesta a precizat ca, in raport cu evolutiile din Grecia, BNR dispune de un plan de reactie cuprinzand masuri care, in conformitate cu legislatia romaneasca, vor fi aplicate gradual, intr-un dozaj adecvat, in functie de situatia concreta a fiecarei banci cu capital grecesc din Romania.

"In conformitate cu legislatia europeana, noi, ca autoritate de reglementare si supraveghere, nu avem obligatia de a actiona preventiv in ceea ce priveste calitatea de actionar semnificativ a bancilor-mama grecesti la bancile subsidiare din Romania. Numai in momentul in care una dintre aceste banci isi dovedeste incapacitatea de a mai sustine financiar o banca subsidiara din Romania, atunci se pot aplica masuri in acest domeniu, ceea ce nu este cazul, pentru ca bancile grecesti, atunci cand a fost cazul, au fost foarte prompte in a sustine financiar subsidiarele din Romania", a mai spus Georgescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: