Erste: Exista temerea ca ar putea iesi valuta din Romania din cauza problemelor cu Grecia

Data publicarii: 20-06-2011 | Finante-Banci

Leul a fost cel mai afectat saptamana trecuta de noul episod de acutizare a crizei elene, din cauza expunerii Romaniei fata de bancile grecesti, care detin aproape 20% din piata, scrie intr-un raport de vineri Rainer Singer, unul dintre cei doi sefi ai departamentului de cercetare pe Europa Centrala si de Est la Erste Group, actionarul majoritar al BCR.

"Temerea este ca ar putea iesi valuta din Romania, ceea ce ar sufoca economia. Este imposibil de spus cum va evolua criza elena. Totusi, situatia actuala a Romaniei difera din multe puncte de vedere fata de cea din 2009, cand amenintarea unei retrageri de capital strain era de asemenea prezenta", considera Singer.

El noteaza ca elemente pozitive reducerea drastica a dependentei de fluxurile de capital strain, majorarea rezervelor valutare ale BNR si acordul cu FMI in derulare. Acesta este insa tratat ca fiind un acord de tip preventiv, adica tragerea celor 3,6 mld. euro alocate ar avea loc doar in situatii exceptionale.

In acelasi context, analistii BCR au remarcat saptamana trecuta miscari ale investitorilor straini de vanzare de titluri romanesti din portofolii. "Nu au fost insa spectaculoase, din cauza lichiditatii reduse, iar randamentele au ramas in mare neschimbate."

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: