Kiwi:Cresterea ratelor la creditele in franci in ultimii trei ani a fost temperata de scaderea Libor

Data publicarii: 20-06-2011 | Finante-Banci

Francul elvetian s-a apreciat cu circa 50% fata de 2007-2008, insa cresterea ratelor a fost temperata de scaderea indicelui de referinta Libor, iar deprecierea garantiilor i-a impiedicat pe cei mai multi clienti sa-si refinanteze creditele,a declarat pentru NewsIn directorul general al Kiwi Finance.

"Francul s-a apreciat cam cu 50% fata de 2007 - 2008, perioada in care au fost accesate creditele in franci elvetieni. Ratele nu au crescut chiar cu 50%, deoarece a scazut indicele de referinta Libor, de la 2-3% cat era inainte, la 0 si ceva... Deci, s-a mai compensat din diferenta de curs valutar. Francul elvetian este moneda de refugiu in timp de criza, de aceea s-a tot apreciat, iar acum in ultimul timp, cu situatia din Grecia, a inceput din nou sa se aprecieze", a declarat directorul general al companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance, Anca Bidian.

Aceasta a mentionat ca, in prezent, francul elvetian se afla la un nivel maxim, insa considera ca va incepe sa se deprecieze odata cu stabilizarea situatiei globale."Socul cel mai mare al aprecierii a fost deja simtit, acum sunt fluctuatii", a mai spus Bidian.

Referindu-se la clientii care si-au refinantat creditele in franci elvetiei, seful Kiwi Finance sustine ca sunt cazuri punctuale. "Sunt persoane care au mai multe credite, in diverse monede, printre care si franci, si care isi pot consolida acum creditele in alta moneda, mai exact in euro. Insa, cei mai multi clienti care au credite in franci elvetieni sunt captivi, din cauza garantiei, pentru ca au accesat aceste credite in 2007-2008, pe varf de piata imobiliara", a mai spus Bidian. Aceasta a adaugat ca, in acest caz, se solicita garantii suplimentare.

"Mai sunt si clienti cu contracte in franci elvetieni, care au avut o perioada de gratie de 2-3 ani, iar acum au intrat pe dobanzi mari comparativ cu piata actuala la euro, iar pentru acestia o solutie ar fi trecerea la alta moneda. Au mai fost clienti care au venit cu o garantie suplimentara pentru a-si refinanta creditul sau au achitat din surse proprii o diferenta ca sa isi diminueze soldul", a mai spus Bidian.

Aceasta a mentionat ca, pentru un credit contractat in franci elvetieni in 2007, echivalent a 50.000 euro, s-au platit pana in prezent mai putini lei, decat daca acesta ar fi fost contractat in euro, tot in 2007, chiar daca francul elvetian s-a apreciat foarte mult, "deoarece au plecat de la dobanzi foarte mici".

"Chiar si in conditiile unei aprecieri majore a francului pana in 2011, clientii care au contractat credite in franci elvetieni au platit sume in lei mai mici decat daca ar fi accesat acelasi credit in euro", a mai spus directorul general al Kiwi Finance.

Cursul de schimb leu/franc elvetian a atins vineri un nou record, Banca Nationala a Romaniei anuntand o referinta de 3,5099 lei pentru un franc. Acum trei ani, pe 17 iunie 2008, BNR anunta un curs de referinta de 2,2669 lei pentru un franc elvetian. Raportat la acea data, in prezent avem o apreciere de peste 50%.

Compania de brokeraj bancar Kiwi Finance a fost infiintata in 2003, iar in prezent este cel mai mare broker de credite de pe piata din Romania. Kiwi Finance are o retea teritoriala formata din 4 sucursale proprii si 27 francize.Valoarea creditelor intermediate pana in 2010 a fost de 550 milioane de euro. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: