Kelemen: Reforma administrativa ar arunca in aer deficitul bugetar pe 2012 cu 3-4%

Data publicarii: 20-06-2011 | Politica

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat duminica seara ca realizarea reformei administrative ar avea un impact bugetar puternic, riscand sa "arunce in aer" deficitul anului viitor.

"Despre reforma administrativa trebuie sa vorbim mult mai calm, cu studii de impact, inclusiv economic, fiindca noi am facut un calcul economic si aceasta reforma administrativa ar arunca in aer deficitul bugetar preconizat pentru anul viitor cu vreo 3 - 4 procente, daca vrem sa facem asa cum scrie la carte aceasta reforma administrativa", a spus Kelemen, la TVR Info.

"Trebuie sa punem in paranteza (ideea reorganizarii - n.r.) si sa recunoastem ca nu exista un consens in coalitie si in viata politica pentru asa ceva si reluam discutiile poate mai calm, poate mai bine pregatiti", a fost opinia liderului Uniunii privind subiectul reimpartirii teritoriale.

Kelemen Hunor a precizat ca este o greseala sa transformi ceva "desenat gresit de la bun inceput" in ceva mai mare, cu atributii administrative foarte importante.

"Daca noi nu acceptam aceasta varianta si cineva insista sa mearga mai departe cu acest proiect, atunci lucrurile din punctul nostru de vedere devin complicate, dar noi nu dorim acest lucru si nu va depinde de noi", a subliniat liderul unional.

Kelemen a admis ca inainte de anuntul public privind reorganizarea teritoriala au existat unele discutii "superficiale" pe acest subiect in coalitie, in care UDMR a mentionat ca nu poate sustine varianta PDL.

De asemenea, el a afirmat duminica seara ca nu indeamna secuii sa iasa in strada, insa acestia sunt nemultumiti de propunerile de reorganizare teritoriala si a adaugat ca Uniunea nu doreste instabilitate politica, intrucat nu a fost cea care a cerut aceasta reforma.

Liderul Uniunii s-a referit la declaratiile sale recente, in care spunea ca daca se forteaza dizolvarea comunitatii maghiare, secuii iarasi vor iesi pe strada, la fel ca in 1968. "Vin din Covasna, ieri din Harghita, am stat de vorba cu foarte multi oameni si au spus 'daca voi veti accepta acest lucru, venim si protestam impotriva voastra, daca nu acceptati si se face acest lucru, vom iesi in strada'. Nu noi chemam oamenii in strada. Protestul se intampla in Romania in fiecare zi, pe diferite subiecte. Este un mijloc democratic. Romania este o tara democratica si libera, nu poti sa spui ca un astfel de mijloc nu poate fi folosit in Romania", a explicat Kelemen, la TVR Info.

"Nu scoatem secuii in strada, nu despre asta am vorbit", a adaugat el.

In opinia liderului UDMR, solutia in acest moment poate fi punerea in paranteza a subiectului si reluarea lui mai tarziu, avand in vedere ca prioritatea este stabilitatea politica a Romaniei.

"Nu stiu de ce se revolta lumea duminica dimineata cand ar trebui sa fie la biserica (...) Cei care s-au isterizat astazi n-au vrut altceva decat sa mai adanceasca daca exista conflict sau tensiune in coalitie. Nu vor reusi. Din punctul nostru de vedere, un singur lucru nu lipseste Romaniei: instabilitate politica si noi nu vrem sa creeam instabilitate politica. Nu noi am inventat aceasta idee cu reorganizarea si nu noi am crezut ca in iunie, de la o zi la alta, se poate face o astfel de reforma administrativa foarte dura, foarte adanca, poate necesara", a mentionat liderul UDMR.

El a punctat ca se incearca ducerea acestei teme privind reorganizarea intr-o directie etnica, in conditiile in care nu UDMR a cerut reforma administrativa. Presedintele Uniunii a subliniat ca nu crede ca "cei care au venit cu ideea" reorganizarii au facut un calcul legat de trezirea spiritului nationalist in electorat.

"Dupa aceea, e mult mai greu sa bagi inapoi in sticla spiritul lasat o data liber. Cu asa ceva, de obicei, un om responsabil nu se joaca, indiferent cat de multe experienta are sau daca a fost premier sau mai vrea sa mai fie premier in aceasta tara", a mentionat liderul UDMR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: