Sterling Resources a inaintat o notificare privind existenta unui diferend cu statul roman

Data publicarii: 20-06-2011 | Economie

Compania canadiana Sterling Resources Ltd. anunta ca a inaintat o notificare privind existenta unui diferend cu statul roman, in baza Acordului intre Romania si Canada pentru promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.

"Notificarea a fost depusa pe data de 20 iunie 2011 ca urmare a actiunilor deliberate si discriminatorii intreprinse impotriva investitiilor efectuate de Companie in Perimetrele sale Midia si Pelican din Marea Neagra.  Aceste actiuni includ atacuri in mass media si diverse fapte destinate a bloca desfasurarea operatiunilor Companiei in Perimetrele offshore primite in concesiune", se arata intr-un comunicat al Sterling Resources.

Potrivit companiei canadiene, actiunile intreprinse de statul roman au fost initiate la inceputul anului 2009.

 "Sterling a desfasurat in 2008 o campanie de explorare cu rezultate deosebit de fructuoase, iar in luna februarie 2009 diferendul teritorial cu Ucraina, ce afecta unele portiuni din suprafata Concesiunii a fost solutionat in favoarea Romaniei. Imediat dupa aceasta, persoane cu functii publice din Romania au initiat o intensa campanie in mass media din Romania, inclusiv prin speculatii nefondate si pagubitoare cu privire la legalitatea Acordului de Concesiune. S-au desfasurat, de asemenea, anchete incorecte si partinitoare de catre Comisia de Ancheta a Camerei Deputatilor si de alte organe ale Statului roman. Acestea au fost urmate de blocaje sustinute intreprinse pe mai multe fronturi, manifestate inclusiv prin refuzul de a aproba transferul unor cote de participare la Concesiune catre parteneri potentiali si prin imposibilitatea pentru Companie de a obtine acordurile de mediu si autorizatiile de construire", potrivit comunicatului.

In urma cu o luna, Sterling Resources a depus la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale o notificare ca urmare a neaprobarii de catre ANRM a transferului de la Sterling la partenerii sai Petro Ventures Europe BV si Gas Plus International BV a unei participari privind perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra.

La sfarsitul lunii aprilie, Sterling Resources a anuntat ca a declarat forta majora cu privire la perimetrele sale Midia si Pelican din Marea Neagra dupa ce compania "nu a fost in masura sa execute operatiuni petroliere din motive independente de vointa sa".

"Urmatoarea actiune la care poate recurge Compania o reprezinta initierea procedurilor de arbitraj international in baza Acordului intre Romania si Canada. Prin Acord, Romania si-a asumat obligatii cu privire la protejarea investitiilor efectuate in Romania de investitorii canadieni. Notificarea Diferendului confera o perioada de sase luni de negocieri in vederea solutionarii pe cale amiabila a problemelor. In situatia in care Sterling nu va obtine in aceasta perioada o solutionare satisfacatoare a tuturor problemelor, atunci Compania le va putea inainta spre solutionare instantei de arbitraj, daca doreste acest lucru. In cadrul arbitrajului, Sterling va pretinde despagubiri banesti care sa reflecte intreaga valoare semnificativa de piata a activelor sale din Marea Neagra", se mai arata in comunicat.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana de petrol si gaze cu sediul in Calgary, Alberta, listata la bursa in Canada. Compania deruleaza operatiuni in Regatul Unit, Romania, Franta si Tarile de Jos si actiunile sale sunt tranzactionate la Bursa de Valori TSX sub simbolul "SLG".

"Bursa de Valori TSX si Furnizorul sau de Servicii de Reglementare (astfel cum este acesta definit in politicile Bursei de Valori TSX) nu isi asuma responsabilitatea in legatura cu oportunitatea si corectitudinea prezentului comunicat de presa", mai precizeaza Sterling Resources. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: