Clientii rasfatati in trecut cu rate de 80% din salariu au ajuns cosmarul bancherilor

Data publicarii: 20-06-2011 | Finante-Banci



Restantele la creditele in valuta au crescut cu 90% in ultimul an. 

Clientii cu venituri mari, curtati de bancheri in anii de boom cu credite de valoare mare in valuta si rate care ajungeau pana la trei sferturi din salariu, ajung acum sa le dea cele mai mari dureri de cap, pentru ca presiunea deprecierii leului - in special in fata francului elvetian - ii sufoca si acestia fac fata tot mai greu cu platile.

Ultimele luni au aratat o tendinta clara de crestere mai rapida a restantelor la cre-ditele in euro si franci el-vetieni - preferate in ge-neral pentru finantarile de mare valoare, garantate cu ipoteci - dupa ce la inceputul crizei imprumuturile in lei pusesera cele mai mari probleme, scrie Ziare.com

"Cauza acestei situatii este reprezentata de ratele de indatorare foarte mari la valuta. Clientii cu credite in valuta erau plasati de catre banci pe un palier superior din punctul de vedere al eligibilitatii si aveau rate lunare care ajungeau la 70-80% din venituri, astfel au resimtit mult mai acut criza. In schimb, gradul de indatorare al clientilor cu credite in lei se situeaza undeva la 20-30%", explica Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: