BNR monitorizeaza efectele crizei din Grecia: Cat de sigure sunt bancile elene?

Data publicarii: 20-06-2011 | Finante-Banci

Bancile elene prezente in Romania sunt antent supravegheate de catre specialistii Bancii Nationale a Romanei in contextul in care tensiunile din Grecia, un stat care se afla in pragul falimentului, sunt mai mari ca niciodata. Totusi, bancile grecesti de pe piata locala, desi nu au mai fost profitabile in ultima perioada, au o solvabilitate ridicata si o lichiditate confortabila.

Subsidiarele locale ale bancilor grecesti transmit raportari saptamanale la BNR, capitalizarea lor este buna, iar indicatorul lor de solvabilitate este de 15,7%, cu un punct peste media sistemului, sustine Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Georgescu subliniaza ca presa, analistii sau oamenii nu trebuie sa fie atenti doar la raportul unei singure agentii de evaluare pentru ca ar putea exista si anumite interese in spatele acestuia, scrie Wall Street

Un raport al bancii japoneze Nomura citat de un blog Financial Times arata ca Romania si Bulgaria vor fi afectate cu siguranta de criza din Grecia, iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor elene.

Exprimandu-si pozitia fata de raportul bancii Nomura, Florin Georgescu a declarat: "BNR a luat masuri preventive de monitorizare atenta a bancilor respective, prin raportari saptamanale in ceea ce priveste principalii parametrii care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat faptul ca ele (n.r. - bancile grecesti de pe plan local) sunt solide din punct de vedere financiar".

Cititi integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: