MDRT: CE a intrerupt platile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operational Regional

Data publicarii: 21-06-2011 | Afaceri

Comisia Europeana (CE) a decis sa intrerupa platile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operational Regional - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport in urma unor deficiente din sistemul de achizitii publice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Potrivit MDRT, deficientele se refera la utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare. 

Decizia CE de intrerupere a platilor va inceta in momentul indeplinirii masurilor propuse Romaniei de Comisia Europeana. 

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate cele 124 de contracte de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2. Dupa aceasta etapa de verificare, care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente. 

In acelasi timp, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile. 

In perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, Comisia Europeana a derulat in Romania o misiune de audit avand ca obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a Programului Operational Regional. Este vorba despre Reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman; Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman; Modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov; Modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni. 

La sfarsitul lunii mai, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a anuntat, la un post privat de televiziune, ca au fost constate nereguli in cazul a patru proiecte derulate cu fonduri europene pe programul operational regional gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). 

La momentul respectiv, Udrea a mentionat ca MDRT analizeaza proiectele depuse si aproba finantarile, dar nu deruleaza licitatii, acestea fiind derulate de autoritatile publice locale. 'Sunt probleme care trebuie rezolvate cu autoritatile publice locale, care trebuie sa inteleaga ca nu mai pot sa faca ceea ce s-au obisnuit, sa introduca in caietele de sarcini anumite clauze care sa favorizeze o firma sau alta (...) Autoritatile publice locale trebuie sa inteleaga ca nu pot eluda reglementarile europene', a declarat Elena Udrea. 

Potrivit ministrului citat, MDRT gestioneaza un program operational de 4,3 miliarde euro, fiind primul minister in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, cu contracte pentru 3,8 miliarde euro si sume intrate de 830 milioane euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: