Ponta: Vom cere demisia lui Udrea din cauza opririi platilor pentru Programul Operational Regional

Data publicarii: 21-06-2011 | Politica

Liderul PSD Victor Ponta a declarat marti la RFI ca social-democratii vor cere demisia Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltarii "macar pentru incompetenta", dupa ce Comisia Europeana a oprit platile pentru Programul Operational Regional.

Potrivit acestuia, nu autoritatile locale sunt responsabile de decizia CE, ci ministerul condus de Udrea, care are rolul de a controla cheltuirea acestor sume. ""Vom cere in mod sigur demisia ministrului, pentru ca Programul Operational Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Nu poti sa dai tot timpul vina pe altii, ca a fost Vasile Blaga sau altcineva inaintea ta. De doi ani de zile o vedem mereu la televizor pe doamna Udrea taind panglici pe diverse drumuri si alte actiuni de acest gen. Acum cand a venit nota de plata nu poti sa te dai deoparte pur si simplu si sa spui ca nu e treaba ta. E foarte clar ca Ministerul Dezvoltarii a gestionat foarte prost acest program, iar daca exista responsabilitati individuale, indiferent de unde sunt ele, din partea oricarei persoane, de la Putere, din Opozitie, din structura tehnica, acestia trebuie sa raspunda, de aceea avem structuri ale statului si nu va fi din partea USL nici un fel de Opozitie fata de acest lucru. Evident ca vom cere demisia doamnei ministru, macar pentru incompetenta", a declarat Ponta.

Liderul PSD a fost intrebat daca ii va cere explicatii si secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, unul dintre cei suspectati de presa ca ar fi comis anumite reguli in proiectele cu bani europeni la Teleorman si daca nu se simte"incomod stand la aceeasi masa cu Dragnea". "Absolut deloc, mai ales ca CE nu a precizat care sunt aceste probleme", a replicat Ponta.

"CE vorbeste de problemele de la minister si de la ANRMAP, n-a spus nimic de judete. Ma simt extrem de inconfortabil ca Romania pierde fonduri europene si ca pastram gestionarea acestora la nivel extrem de centralizat si extrem de politizat", a conchis el.

Comisia Europeana a transmis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2- Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport - a Programului Operational Regional, din cauza unor deficiente constatate in achizitiile publice.

"Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea urmatoarelor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a Programului Operational Regional: reabilitarea DJ 701 limita judetului Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti (beneficiar CJ Teleorman), reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizarea sistemului rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu (beneficiar CJ Ilfov) si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau (beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni", a anuntat MDRT.

In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare, potrivit unui comunicat emis luni seara de minister.

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). In acelasi timp, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile, mai informeaza ministerul.

Si Liviu Dragnea sugera recent intr-un interviu pentru NewsIn ca ministerul lui Udrea este responsabil de derularea contractelor cu fonduri europene pentru programul regional. "Ministerul nu doar aproba proiectele si punct. Ministerul verifica toata procedura de achizitie publica si verifica toata derularea proiectului inainte de fiecare cerere de rambursare si incheie un raport de audit.  Deci ministerul nu e o institutie care aproba proiectul si dupa aia pleaca, ministerul verifica tot ceea ce inseamna de la inceput pana la final, in fiecare etapa, inclusiv procedura de achizitie publica. Daca sunt probleme in sistemul national de gestionare si coordonare a fondurilor europene in Romania si daca din acest motiv Comisia vrea sa suspende temporar platile - nu sa le anuleze - pana cand se fac modificari in aceste proceduri, pe care nu le fac consiliile judetene, ci le fac ministerele, iar pe de alta parte cineva, politic, vrea sa scoata tap ispasitor CJ Teleorman, nu va reusi in final, indiferent cat am de luptat. (...) Ministerul are aceeasi responsabilitate, nu mai mare, are aceeasi responsabilitate, pentru ca aici este un parteneriat foarte serios intre ministerul Dezvoltarii, care coordoneaza dupa parerea mea bine aceste proceduri, si autoritatile locale", declara social-democratul pe 9 iunie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: