Sebastian Lazaroiu: Romania are o rata a subocuparii fortei de munca mult prea extinsa

Data publicarii: 22-06-2011 | HR/Cariere

Romania are o rata a subocuparii fortei de munca mult prea extinsa, insa detine un rezervor urias subutilizat, cu precadere in mediul rural, a declarat, marti, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, la dezbaterea publica "Piata muncii in Romania: competitie, eficienta si legalitate".

Demnitarul a precizat ca rata somajului oficial inregistrat in Romania este de 4,9 %, procent care, in opinia, sa nu este unul ingrijorator. Potrivit lui Lazaroiu, cresterea ratei de ocupare a fortei de munca se poate face prin intermediul fortei de munca din mediul rural, iar intreprinderile mici si mijlocii ar putea reprezenta o solutie in acest sens.

"Obiectivul nostru este de a creste rata de de ocupare de la 63 % in prezent la 70%, conform strategiei 2020. Este si asa o rata mica, dar ne-am putea alinia la media europeana" , a afirmat Lazaroiu, la dezbaterea organizata de Fundatia Crestin Democrata.  

Ministrul Muncii a mai spus ca o alta problema cu care se confrunta piata fortei de munca este faptul ca cererea si oferta nu se intalnesc, iar medierea fortei de munca functioneaza deficitar. In acest context, el a atras atentia ca una dintre solutiile ce ar putea rezova problema interesectarii cererii cu oferta o reprezinta instruirea personalului din institutiile publice privind utilizarea calculatorului. "Desi in fiecare primarie de comuna exista cel putin un caculator cu conexiune la internet, nu sunt resurse umane suficiente capabile sa il foloseasca", a subliniat Sebastian Lazaroiu

Ministrul a spus, cu acelasi prilej, si ca agentii de mediere privati sunt mai performanti decat Autoritatea Nationala a Fortei de Munca (ANOFM), institutie care, spune el, "ar putea functiona mai bine" ."ANOFM ar trebui sa fie unul dintre competitorii de piata, sa nu aiba monopol. Ar trebui sa orientam problematica ocuparii fortei de munca la nivel regional, unde s-ar putea face mai bine politicile de ocupare, in conditiile in care cererea de locuri de munca vacante difera de la o regiune la alta", considera Lazaroiu.

Demnitarul a apreciat si ca exista o problema si in ceea ce priveste productivitatea de pe piata muncii. "Putem avea crestere economica, insa, daca nu crestem productivitatea de pe piata muncii, nu vom ajunge la standarde europene. Investitia in calificarea fortei de munca este una dintre solutii pentru a atinge acest obiectiv. Avem fonduri europene prin POSDRU pentru a face acest lucru. Am ambitia sa incep ceea ce s-a trenat de atata vreme", a conchis ministrul. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: