ACPR propune ca masura contra crizei alimentare reducerea TVA la 5% pentru produsele agricole

Data publicarii: 22-06-2011 | Economie

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) propune cresterea valorii tichetului de masa la 12 lei, de la 9 lei in prezent, precum si reducerea TVA la 5% pentru produsele agricole, astfel incat Romania sa poata evita o eventuala criza alimentara, a anuntat marti alianta.

"Scumpirea continua a alimentelor in 2010, mai ales dupa cresterea TVA de la 19% la 24%, a generat cresterea decalajului dintre nivelul salariului minim si necesarul pentru asigurarea hranei zilnice a populatiei. Scaderea calitatii alimentatiei are insa efecte nocive pe termen lung asupra sanatatii populatiei", se arata in comunicat.

ACPR mentioneaza ca valoarea actuala a unui tichet, de 9 lei, este insuficienta, motiv pentru care propune cresterea acestuia la suma de 12 lei pe tichet pentru a acoperi rata inflatiei si cresterea TVA. Alianta sustine ca sistemul tichetelor de masa functioneaza la nivel mondial de peste sase decenii si in peste 40 de tari de pe toate continentele.

Potrivit ACPR, prin sistemul tichetelor de masa au fost realizati anul trecut 783 milioane euro consum aditional anual, care genereaza crestere economica in domeniul productiei agricole si comertului cu produse alimentare si au fost sustinute peste 27.000 de locuri de munca in sectorul alimentar (productie si comercializare).

Alianta mentioneaza ca in 2011 tichetele de masa vor aduce un venit anual estimativ de 257 milioane euro la bugetul de stat, reprezentand TVA colectat de la comercianti, impozit pe profit si contributii sociale platite pentru locurile de munca sustinute de sistem, la care se adauga 150 miloane euro anual catre bugetul de stat provenite din impozitul pe venit de 16% platit de beneficiari, aferent sumelor primite sub forma de tichete de masa.

"O alta masura pe care o propunem pentru diminuarea efectelor crizei alimentare este reducerea TVA-ului la 5% la productia agricola si, apoi, pe tot lantul distribuirii, cu verificarea scaderii concomitente si corespunzatoare a preturilor la raft. In felul acesta, romanii isi vor permite sa cumpere mai multe alimente, iar efectul scumpirilor va fi diminuat", se mai arata in comunicat.  

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: