Dumitru (Raiffeisen): Potential de crestere a creditarii exista, dar pe termen lung

Data publicarii: 22-06-2011 | Finante-Banci

Potentialul de crestere a creditarii in Romania exista, dar pe termen lung, pe masura ce vor creste veniturile, in momentul de fata serviciul datoriei populatiei fiind ridicat, a declarat miercuri economistul - sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

"Practic, potential de crestere a creditarii exista, dar se va face in linie cu dezvoltarea economica, sau ar trebui sa se faca. Pe componenta de populatie, vedem o cifra a creditului catre populatie ca procent din PIB care e cea mai mica din Europa, dar serviciul datoriei ca procent din veniturile lor disponibile este ridicat. Potentialul de indatorare la nivelul veniturilor de acum este limitat. Pe masura ce incep sa creasca veniturile se creaza loc pentru indatorare suplimentara", a spus Dumitru.

Acesta a declarat ca, pe termen scurt, potentialul este scazut, in conditiile in care a fost atins potentialul de intermediere financiara la nivel de dezvoltare pe care il are economia in acest moment. 

"Pe masura ce PIB per capita va creste, creste si spatiul pentru intermediere financiara. Dar sa presam in acest moment, daca economia nu incepe sa livreze din nou valoare adaugata, sa presam pe creditare, in special pe componenta de retail mai mult decat avem in momentul de fata, nu se poate face decat prin cresterea gradului de indatorare", a precizat Dumitru. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: