BERD si IFC incep investitiile in domeniul surselor de energie regenerabila din Romania

Data publicarii: 23-06-2011 | Mediu

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, sprijina strategia Romaniei de a-si spori productia de energie din surse regenerabile, prin acordarea unui imprumut in valoare de 114,8 milioane de euro.

Imprumutul este destinat co-finantarii constructiei si exploatarii a doua parcuri eoliene la Cernavoda, de 138 MW, se arata intr-un comunicat comun al celor doua institutii.

BERD si IFC acorda imprumuturi de cate 57,4 milioane euro fiecare companiei Cernavoda Power SA, al carei actionar majoritar este EDP Renovaveis, a treia mare companie din lume in domeniul energiei eoliene, pentru finantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene. Ambele institutii vor retine cate 42,2 milioane euro in conturile proprii, fiecare sindicalizand cate 15,2 milioane euro catre un grup de banci comerciale. Aceasta este prima investitie de tip "project finance" a BERD si IFC in sectorul energiei regenerabile din Romania.

"Sprijinirea proiectelor dedicate energiei regenerabile constituie una dintre prioritatile-cheie ale BERD. Parcul eolian de la Cernavoda va contribui in mod considerabil la marirea capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania si la atingerea cotelor UE de energie regenerabila," a spus directorul BERD pentru Energie, Nandita Parshad.


La randul sau, directorul IFC pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord, si Europa de Sud, Dimitris Tsitsiragos, a precizat: "Sprijinul acordat de IFC domeniului energiei regenerabile constituie o parte importanta a activitatii pe care o desfasuram pentru abordarea problemelor legate de schimbarile climatice si pentru imbunatatirea accesului la infrastructura." 

Parcul eolian de la Cernavoda, situat in Dobrogea, va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Cernavoda I este operational, generand deja 69 MW in timp ce Cernavoda II va fi pus in functiune in curand, urmand sa genereze alti 69 MW. Capacitatea sa totala va reprezenta o patrime din totalul capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania. 

IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, este cea mai mare institutie de dezvoltare din lume, care se concentreaza pe sectorul privat din tarile aflate in curs de dezvoltare.

In anul fiscal 2010, IFC a sporit investitiile in energie regenerabila pana la 72% din angajamentele din sectorul energetic, in crestere de la 28%, cat era in anul fiscal 2008. Incepand din anul 2005, IFC a finantat diverse proiecte in domeniul energiei regenerabile insumand peste 2,3 miliarde dolari.

BERD este o institutie financiara internationala, ce reuneste 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, care sprijina proiecte in 29 de tari din Europa Centrala pana in Asia Centrala. Investind in principal in sectorul privat, ale carui necesitati nu pot fi in totalitate finantate de catre piata, Banca promoveaza antreprenoriatul si sustine tranzitia spre economii de piata deschise si democratice.

Pana in prezent, BERD a finantat constructia si exploatarea a numeroase proiecte de energie regenerabila in tarile unde isi desfasoara activitatea, inclusiv Polonia, Bulgaria, Estonia, Mongolia, Turcia si Ungaria, angajand peste 558,6 milioane euro in sectorul energiei regenerabile. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: