Romsilva a recoltat in primele cinci luni 3,7 milioane metri cubi lemne din padurile statului

Data publicarii: 24-06-2011 | Media

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a recoltat in primele cinci luni ale acestui an 3,69 milioane metri cubi de masa lemnoasa, din fondul forestier proprietate publica a statului si in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice, a anuntat joi Romsilva.

"Ritmul de recoltare a masei lemnoase este superior ultimilor trei ani de activitate, confirmand trendul ascendent al pietei lemnului din ultima perioada", se arata intr-un comunicat emis de regie.

Din totalul masei lemnoase recoltate, 64,5% a fost valorificata prin licitatii "pe picior", 17% a fost recoltata prin prestari servicii cu agenti economici atestati pentru activitatea de exploatare forestiera si un procent de 18,5 % au fost exploatati in regie proprie, spun oficialii Romsilva.

Romsilva a retrocedat anul trecut 63.811 hectare de padure fostilor proprietari. Totodata, Romsilva a exportat anul trecut o cantitate de 21.334 metri cubi cherestea, potrivit datelor transmise in luna mai de regie Agentiei NewsIn.

De asemenea, Romsilva si-a planificat pentru acest an regenerarea unei suprafete de 14.232 hectare din fondul forestier al statului, lucrari pentru care se estimeaza a fi necesare fonduri de aproape 140 milioane lei. Din suprafata totala, 7.567 ha se vor regenera pe cale naturala, iar 6.665 ha pe cale artificiala. De asemenea, din totalul suprafetei prevazuta a se regenera in acest an, 378 ha sunt terenuri degradate inapte folosintelor agricole, care au fost preluate de Romsilva pentru a fi redate circuitului productiv prin impadurire.

Totodata, in anul 2010, in fondul forestier proprietate publica a statului s-au inregistrat 54 incendii si inceputuri de incendii, suprafata afectata de acestea fiind de 165 ha, potrivit datelor Romsilva.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. In prezent, Romsilva are 18.700 angajati.

Suprafata totala a fondului forestier national acopera 6,4 milioane ha, din care proprietatea publica a statului administrata de Romsilva este de 3,34 milioane ha, iar terenurile acoperite cu padure se intind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publica a statului este de 3,22 milioane ha. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: