MCSI a lansat spre consultare publica proiectul de lege privind retinerea datelor

Data publicarii: 24-06-2011 | IT&C

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a lansat spre consultare publica proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.

Proiectul de act normativ urmareste reglementarea la nivel national a obligatiei furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, pentru punerea acestora la dispozitie autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si de urmarire a infractiunilor grave.

"Data fiind importanta datelor de trafic si localizare pentru cercetarea, descoperirea si urmarirea penala a infractiunilor, dupa cum s-a demonstrat prin cercetari si experienta practica a mai multor state membre, la nivel european s-a simtit nevoia de a se asigura ca datele generate sau prelucrate in cursul furnizarii serviciilor de comunicatii, sunt pastrate pentru o anumita perioada, de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii", potrivit unui comunicat emis joi de minister.

In data de 15 martie 2006 a fost adoptata Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii si de modificare a Directivei 2002/58/CE. Directiva 2006/24/CE prevede obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii de a asigura crearea unor baze de date in vederea pastrarii, pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 24 de luni, sub rezerva conditiilor prevazute de directiva si a avut ca termen limita de transpunere data de 15 septembrie 2007.

Parlamentul Romaniei a adoptat la 18 noiembrie 2008 Legea nr. 298 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Ulterior, la 8 octombrie 2009, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, prin decizia nr. 1258, ca dispozitiile Legii nr. 298/2008 sunt neconstitutionale, legea fiind abrogata.

Promovarea prezentului act normativ vizeaza, pe de o parte implementarea Directivei 2006/24/CE, dar si conformitatea cu prevederile deciziei Curtii Constitutionale din Romania nr. 1258 din 8 octombrie 2009.

"Avand in vedere importanta actului normativ, MCSI va organiza consultari publice cu reprezentantii societatii civile, mediului de afaceri, precum si cu institutiile responsabile. Observatiile si propunerile pot fi transmise in termen de 30 de zile, la Directia Juridica si Resurse Umane", se mai arata in comunicat.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: