Van Groningen: Putem face creditele in lei mai ieftine, nu doar sa le descurajam pe cele in valuta

Data publicarii: 24-06-2011 | Finante-Banci



Presedintele si directorul general al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat joi ca imprumuturile in lei trebuie sa fie mai atractive, nu doar sa fie limitate cele in valuta, in conditiile in care cei mai multi clienti iau un credit in valuta pentru a accesa o suma mai mare.

"Trebuie sa facem creditele in lei mai atractive, nu doar sa descurajam creditul in valuta", a mentionat seful Raiffeisen Bank, care a adaugat ca un client poate accesa o suma mai mare de bani in cazul unui credit in valuta decat in cazul unui imprumut in lei, diferenta care este importanta pentru acesta.

Steven van Groningen a mai spus ca o solutie ar fi micsorarea acestei diferente dintre suma accesata in lei si cea in valuta.

"Este un lucru care priveste tot sistemul bancar si avem nevoie de un dialog pentru a vedea ce solutii putem alege. Putem face credite in lei mai ieftine, ideea este cum putem ajunge la o suma mai mare pentru un client", a adaugat van Groningen.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara la inceputul lunii mai ca Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, nefiind insa vizat si creditul ipotecar.

"Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliul de administratie, unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar, pentru evitarea unei relansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul valutar. Este vorba despre urmatoarele cateva luni", declara la acea data Cristian Popa.

Potrivit acestuia, BNR nu vrea sa recurga la interziceri de creditare in valuta, insa doreste sa existe o reflectare cu acuratete a riscului acestor tipuri de expuneri bancare in pretul instrumentelor respective, iar aceasta se poate realiza printr-o multitudine de instrumente de natura macroprudentiala. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: