Centru de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, inaugurat la Tulcea

Data publicarii: 27-06-2011 | Mediu



Primul centru de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din municipiul Tulcea a fost deschis vineri, in parteneriat cu Primaria Municipiului Tulcea, si va oferi servicii atat populatiei, cat si firmelor si institutiilor.

Centrul a fost realizat de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, cu finantare din partea a zece dintre principalii producatori europeni.

Tulcenii vor putea aduce aparatele electrice si electronice la centrul de colectare, care se va ocupa de transportul si reciclarea acestora, pentru a elimina in mod corect si in parametrii impusi de Uniunea Europeana substantele nocive aflate in componenta acestor produse. Aparatele grele sau voluminoase pot fi ridicate de la domiciliu, in baza unei solicitari la numarul infoline (0745.252.949).

"Locuitorii orasului Tulcea au acum o solutie la indemana pentru colectarea la standarde europene a deseurilor de echipamente electrice si electronice", a decarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, in opinia caruia "cetatenii trebuie atrasi intr-un proces de educare si constientizare".

Centrul de colectare din Tulcea este primul dintr-o retea de 120 ce urmeaza sa fie deschise pe intreg teritoriul tarii, urmatoarele patru urmand sa fie inaugurate pana la jumatatea lui iulie. Cu ajutorul  acestor centre, Romania ar putea valorifica, in urmatorii doi ani, aproximativ 30-35 de mii de tone de deseuri , spun reprezentantii RoRec.

"Legislatia impune existenta unui centru de colectare DEEE la un numar de 50.000 locuitori, dar nu mai putin de unul in fiecare localitate. Noul nostru proiect vine in sprijinul autoritatilor, prin oferirea unor solutii de colectare DEEE la standarde europene, avand in vedere atingerea cotei impuse de catre Uniunea Europeana, si anume 4 kg DEEE colectate anual pe cap de locuitor, si nu in ultimul rand protejarea mediului inconjurator", spune presedintele RoRec, Liviu Popeneciu.

Romania produce anual circa 80.000 de tone de deseuri electrice si electronice, iar in prezent mai putin de 30% dintre aceste sunt preluate pentru reciclare.

Potrivit specialistilor, deseurile de echipamente electrice si electronice sunt de zece ori mai periculoase decat cele menajere. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: