JP Morgan: BNR poate prelua bancile elene daca este cazul. Nu va fi nevoie, spune seful Supravegherii

Data publicarii: 27-06-2011 | Finante-Banci




Sistemul bancar ar ramane pe picioare chiar si in cel mai negru scenariu, in care bancile elene ar fi atat de lovite de criza financiara incat ar fi fortate sa renunte la sub-sidiarele din strainatate, considera ana-listii de la Londra ai gigantului american JP Morgan Chase, care concluzioneaza astfel ca leul a fost penalizat prea dur de piete.

"Chiar daca sanatatea bancilor-mama din Grecia se deterioreaza pana la punctul in care sunt nevoite sa se retraga din Romania, sistemul bancar romanesc va putea sa faca fata situatiei. In primul rand, desi bancile elene au o cota de piata importanta, cei mai mari jucatori sunt (controlati -n .red.) de austriecii de la Erste si franceii de la SocGen. In al doilea rand, autoritatile au resursele necesare pentru a prelua subsidiarele bancilor elene si sa le revanda ulterior altor banci straine", considera analistii JP Morgan.

Ei citeaza datele Bancii Reglementelor Internationale (BRI), care arata ca expunerea ban-cilor elene pe piata locala reprezinta 13% din Produsul Intern Brut (PIB), una dintre cele mai inalte ponderi dintre tarile din regiune, dupa Bulgaria, cu 32% din PIB si Serbia, cu 19% din PIB. Londonezii admit ca expunerea consemnata de BRI include toate activele subsidiarelor locale, desi o buna parte sunt finantate local.

 

sursa: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: