Guvernul obliga primarii sa subventioneze incalzirea populatiei si face o economie de 702 milioane de lei. Ce se intampla daca acestia refuza

Data publicarii: 27-06-2011 | Economie

Guvernul nu va mai stabili preturi de referinta pentru incalzirea populatiei si va permite primarilor sa aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decat cel solicitat de catre furnizor, dar ii va obliga sa acopere diferenta doar de la bugetul local. In caz contrar, le va sista fondurile.

Guvernul obliga primarii sa subventioneze incalzirea populatiei si face o economie de 702 milioane de lei. Ce se intampla daca acestia refuza

Noile reguli, care vor elimina astfel subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei, au fost pregatite sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata, in prezent, atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.

Care sunt schimbarile

Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern permite rimariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat. In acelasi timp insa, ordonanta impune autoritatii locale sa acopere doar din bugetul local, nu si din cel central, sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei. In caz contrar, primariile vor fi sanctionate. "Directiile generale ale finantelor publice vor dispune sistarea alimentarii cu cote defalcate din impozitul pe venit pana la efectuarea platilor", se arata in ordonanta.

 

citeste integral: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: