Transelectrica isi va majora capitalul social cu 12% in paralel cu listarea a 15% din actiuni

Data publicarii: 28-06-2011 | Afaceri



Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotarare prin care intentioneaza sa vanda pe bursa 15% din actiunile transportatorului national de electricitate Transelectrica, urmand ca in paralel sa realizeze si o majorare cu 12% a capitalului social al companiei, pana la sfarsitul anului.

"Noul proiect de Scrisoare de Intentie aferenta Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar Interantional prevede in legatura cu Transelectrica SA atat vanzare de actiuni de 15% prin oferta publica de vanzare cat si majorare de capital social prin oferta publica primara, termenul prevazut pentru finalizarea acestor actiuni fiind sfarsitul anului 2011, fapt care conduce la necesitatea derularii in paralel a celor doua procese pentru incadrarea in temenul de finalizare prevazut", se arata in proiectul de act normativ publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

In acest sens, a fost semnat un contract de consultanta juridica cu Societatea Civila de Avocati Musat & Asociatii.

"Pentru pastrarea de catre statul roman a pachetului majoritar de actiuni, Transelectrica SA propune o majorare de capital social cu 12% prin oferta publica primara, reprezentand o emisiune de pana la 8.796.377 actiuni noi, situatie in care statul roman va detine un pachet majoritar de 52,4%", se mai arata in proiectul de act normativ.

Transelectrica are in prezent un capital social de 733,03 milioane lei si este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, cu simbolul TEL. Actionarul majoritar al societatii este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 73,6882% din actiunile companiei.

Banii obtinuti vor fi folositi in constructia liniei electrice de interconexiune cu Serbia

Potrivit documentului citat, Transelectrica intentioneaza astfel sa atraga resurse financiare suplimentare necesare asigurarii realizarii tuturor investitiilor planificate, prin majorarea capitalului social prin aport financiar privat, mobilizat de pe piata de capital, sub forma unei oferte publice primare.

"Fondurile care vor fi atrase in cadrul ofertei de vanzare primara urmeaza a fi utilizate pentru finantarea programului de investitii al Transelectrica SA, avand ca destinatie lucrari de intarire/extindere a RET. Proiectele vizate sunt: LEA 400 kV Resita - Pancevo (linia de interconexiune dintre Romania si Serbia, n.r.), inclusiv trecerea la 400 kV a axului Banat, retehnologizarea statiei Tulcea Vest, retehnologizarea statiei Medgidia, inclusiv racorduri si proiecte de racordare a SEN din Republica Moldova la ENTSO-E", potrivit proiectului de Hotarare.

Totodata, derularea in paralel a celor doua oferte - respectiv oferta publica secundara prin care statul roman ofera spre vanzare un pachet de actiuni existente reprezentand 15% din capitalul social existent al Transelectrica, cat si oferta publica primara de vanzare de actiuni prin majorarea capitalului social al companiei cu 12%, in cadrul careia vor fi oferite spre subscriere investitorilor actiuni nou-emise - aduce ca beneficii "cresterea atractivitatii tranzactiei in ansamblul acesteia pentru investitorii institutionali, prin cresterea dimensiunii ofertei, precum si reducerea costurilor asociate derularii celor doua oferte prin acoperirea o singura data a costurilor comune corespunzatoare activitatilor de consultanta juridica in selectarea intermediarului financiar, due-diligence juridic, pregatirea si intocmirea prospectului de oferta publica si a rapoartelor de evaluare ca suport pentru stabilirea pretului tranzactiei precum si alte cheltuieli".

Prin Hotararea Guvernului nr. 826/2010 s-a aprobat vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 15% din capitalul social al Companiei Nationale de Transport a Energiei Electrice "Transelectrica SA", administrat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin metode specifice pietei de capital, respectiv prin oferta publica.

Transelectrica este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania care gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care cuprinde 78 statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA, si 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport (in Bucuresti, Bacau, Constanta, Cluj, Craiova, Pitesti, Sibiu, Timisoara).

In prezent, Transelectrica are 2.200 de angajati. Transelectrica administreaza filialele: OPCOM, Smart, Formenerg, ICE Service si Teletrans. Profitul net al Transelectrica a crescut anul trecut cu 61,4%, la 9,9 milioane lei, fata de anul precedent, cand acesta s-a ridicat la 6,13 milioane lei. Totodata, afacerile Transelectrica au crescut in 2010 cu 1,2%, de la 2,48 miliarde lei in 2009, la 2,51 miliarde lei.

Transelectrica a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de160,88 milioane lei, de peste trei ori mai mare fata de profitul net realizat in perioada similara a anului trecut, de 50,38 milioane lei. De asemenea, veniturile totale ale Transelectrica au crescut in primele trei luni ale acestui an cu aproape 11%, la 811,68 milioane lei, fata de veniturile totale realizate in primul trimestru al anului trecut, de 732,21 milioane lei. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: