Sindicatele din Grecia au lansat o greva generala de 48 de ore

Data publicarii: 28-06-2011 | International



Sindicatele din Grecia au inceput o greva generala de 48 de ore, dupa ce premierul elen Giorgios Papandreou a cerut Parlamentului sa sustina un pachet de masuri de austeritate.

Numerosi manifestanti sunt asteptati pe strazile din Atena, in timp ce transportul public urmeaza sa fie oprit.

Luni, Papandreou a declarat ca numai programul de austeritate evaluat la 28 de miliarde de euro pe care l-a propus guvernul sau va pune din nou Grecia pe picioare.

Daca Guvernul pierde, UE si FMI ar putea bloca ultima transa din imprumutul promis Greciei, care ar putea ramane fara bani in cateva saptamani.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca bancile franceze sunt dispuse sa ofere noi credite pe 30 de ani Atenei, atunci cand actualele datorii expira.

El a precizat ca si alte tari europene, ale caror banci au imprumutat bani Greciei, analizeaza acelasi model pentru a evita un faliment al tarii. Insa Marea Britanie a negat ca exercita presiuni asupra bancilor sale.

Peste 5.000 de ofiteri de politie urmeaza sa fie desfasurati marti in centrul Atenei, in conditiile in care mii de muncitori aflati in greva urmeaza sa se indrepte spre Parlament la ora locala si a Romaniei 10.00.

Greva generala va perturba majoritatea serviciilor publice, in conditiile in care vor lua parte inclusiv medicii, soferii de ambulante, jurnalistii si chiar si actorii care lucreaza in teatre de stat.

Aeroporturile vor fi inchise ore la rand, deoarece controlorii de trafic aerian isi opresc activitatea intre 8.00 si 12.00 si intre 18.00 si 22.00. Nu vor functiona nici feriboturile, autobuzele sau trenurile.

Sindicatele sunt nemultumite ca programul guvernamental de austeritate prevede taxe pentru cei care au salariul minim pe economie, dupa luni in care veniturile au fost reduse si in care rata somajului a ajuns la peste 16%.

"Aceste masuri sunt un masacru al drepturilor muncitorilor. Va fi cu adevarat un iad pentru muncitori. Greva trebuie sa blocheze totul", a declarat parlamentarul comunist Thanassis Pafilis.

Unii manifestanti au anuntat ca vor incercui sediul legislativului pentru a impiedica parlamentarii sa intre.

Pachetul de austeritate si legea de implementare trebuie adoptate prin voturi separate, miercuri si joi.

Daca masurile vor fi adoptate, Uniunea Europeana si FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din imprumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei. De asemenea, oficialii europeni ar urma sa finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizeaza sa ajute Greciei sa isi plateasca datoriile pana la sfarsitul lui 2014.

Insa o infrangere a Guvernului saptamana aceasta ar afecta intreaga Zona euro, iar Grecia risca sa devina primul stat membru intrat in faliment.

In conditiile in care dezbaterea continua in Parlament, premierul a avertizat ca o infrangere inseamna ca tara va ramane fara bani in cateva zile si le-a cerut alesilor sa isi faca "datoria patriotica".

La randul sau, noul ministru de finante Evangelos Venizelos, a admis ca masurile sunt "incorecte", dar a subliniat ca sunt total necesare.

Insa principalul lider al opozitiei, Antonis Samaras, a declarat ca intregul concept din spatele pachetului de austeritate este gresit si ca taxele si impozitele ar trebui reduse nu crescute, pentru a stimula economia.

Rezultatele dezbaterii sunt incerte, in conditiile in care Papandreou se confrunta cu opozitie inclusiv in formatiunea sa PASOK, dupa ce doi parlamentari au amenintat ca ar putea vota impotriva proiectului.

Formatiunea are o majoritate precara in legislativ, cu 155 de mandate din totalul de 300. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: